© Archieffoto: Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem werken delen een politiezone en kondigden in 2019 (foto) de gezamenlijke organisatie van het BK wielrennen (2019-2024)

Gemeentefusies: “Zottegem, Herzele, Sint-Lievens-Houtem goede basis om gesprekken te starten”

Zottegems Vooruit-raadslid Kurt De Loor roept Zottegem op om in gesprek te gaan met omliggende gemeenten in functie van een eventuele fusie. “Anders dreigen we de boot te missen of wordt er misschien zelfs een bepaalde fusie verplicht opgelegd”

“In de regio tasten heel wat burgemeesters een mogelijke fusie af. In onze stad blijft het oorverdovend stil” zegt Kurt De Loor. “Nochtans kan een schaalvergroting ook voordelen hebben. Zo kan je een betere en meer uitgebreide dienstverlening bieden aan de inwoners en Vlaanderen voorziet ook een mooie financiële compensatie wat voor extra middelen kan zorgen om te investeren in onze stad. Aan zo een afwachtende houding hebben de stad en de Zottegemnaren helemaal niets. Wij vragen aan het stadsbestuur om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten en op basis daarvan te bekijken of een fusie tot de mogelijkheden behoort. De kans is overigens ook niet ondenkbaar dat de volgende Vlaamse regering fusies van gemeenten verplicht zal maken. Is het dan niet beter dat we nu zelf onze opties bekijken en zelf een keuze maken vooraleer die ons van bovenaf wordt opgedrongen? De politiezone Zottegem, Herzele, Sint-Lievens-Houtem is een goede basis om gesprekken te starten. -”

We vroegen Zottegems burgemeester Jenne De Potter (CD&V) om een reactie: “Voor ons staat onze burger centraal en niet de grootte van de stad.  Wij hebben het grote voordeel dat we als beleidsmensen, als stadsbestuur en ikzelf als burgemeester nog dicht bij onze bevolking kunnen staan én dat willen we absoluut zo houden. Wie zit immers te wachten op al te grote steden waar de afstand tot de burger veel te groot wordt, waarbij politici vervreemden van de bevolking? Wanneer zich opportuniteiten voordoen zullen wij niet aarzelen maar men moet natuurlijk met 2 (of meer) zijn om te fusioneren, men moet een bereidwillige partner vinden én meer nog, ons uitgangspunt is en blijft dat wij alleen willen fusioneren als we daar als Zottegem en als Zottegemnaren beter van worden. Fusioneren is voor ons geen doel op zich, maar alleen een optie als onze stad en onze inwoners er op vooruit kunnen gaan. Mocht er witte rook zijn, dan zullen wij daar in alle openheid over communiceren.

X