Stijgende coronacijfers in Brakel

Gemeente Brakel herneemt strengere maatregelen

Het aantal besmettingen in Brakel blijft stijgen, van 36 op donderdag naar 48 op vrijdag. Dat is het hoogste aantal sinds maart 2021. Opvallend in de cijfers is dat vooral ouderen zijn getroffen en dus niet zozeer de niet-gevaccineerde jongeren. Van de 48 gevallen, zijn er 9 minderjarigen, 9 personen tussen 20 en 50 jaar en 30 personen boven de 50 jaar. Om de coronacurve opnieuw om te buigen, herneemt Gemeente Brakel enkele maatregelen.

Mondmaskerplicht in gemeentelijke gebouwen

Deze morgen ging burgemeester Stefaan Devleeschouwer in overleg met de diensthoofden en het Agentschap voor Zorg en Gezondheid om nieuwe maatregelen te nemen. “Ontsmetten, ventilatie en mondmaskers vormen de basis voor de maatregelen”, zegt de burgemeester. “We roepen iedereen op om voorzichtig te zijn en Gemeente Brakel geeft zelf het goede voorbeeld.”. Vanaf maandag gelden de volgende maatregelen voor alle gemeentelijke diensten (gemeente- en OCMW-huis, bibliotheek, sporthal, zwembad, kinderopvang, recyclagepark en gemeentelijk arsenaal):

  • een bezoek aan het gemeentehuis kan enkel op afspraak. Een afspraak maken kan via www.brakel.be;
  • bezoekers dragen binnen een mondmasker;
  • er zijn geen cash-betalingen. Alternatieven zijn Payconiq of Bancontact;
  • deurklinken, leuningen, liftknoppen, lichtschakelaars en bedieningsknoppen van toestellen (in het bijzonder fotocabine), worden meermaals per dag gekuist.

Wees voorzichtig

Burgemeester Stefaan Devleeschouwer roept op om het voorbeeld van Gemeente Brakel te volgen en voorzichtig te zijn. Het is noodzakelijk om te voorkomen dat de situatie opnieuw zou verslechteren.

Het respecteren van de basisprincipes blijft nog steeds centraal staan:

  • de hygiënemaatregelen (handen wassen, hoest- en nieshygiëne) blijven essentieel;
  • buitenactiviteiten moeten waar mogelijk de voorkeur krijgen. Waar nodig moeten binnenruimtes voldoende worden verlucht;
  • extra waakzaamheid voor mensen die tot een risicogroep behoren;
  • de veiligheidsafstand van 1,5 m is de norm. Wie deze veiligheidsafstand niet kan respecteren, wordt sterk aanbevolen een mondmasker te dragen.

“Naar organisatoren van feesten en evenementen doe ik een warme oproep om extra maatregelen te nemen. Het is belangrijk om na te denken hoe we de risico’s kunnen beperken over de winter heen.”, besluit burgemeester Stefaan Devleeschouwer.

 

Momenteel wordt er op Vlaams gebied nagedacht om de COVID- pas in te voeren. In veel omringende landen en in het Brusselse moet men zijn COVID-pas kunnen voorleggen. In sommige Vlaamse  gemeenten is dit reeds van kracht.

X