Reünie Jette Sportief, ooit de kweekvijver van jong wielertalent


Hilaire Van der Schueren, Stéphan Bourlau, Steven Deneef en Fredje Penne


Geraardsbergen. Jette Sportief was een succesvolle wielerploeg in onze streek die bij de oudere wielerfans onder ons nog een belletje doet rinkelen. De ploeg was een kweekvijver voor jong wielertalent die de prijzen aan elkaar reed. Velen onder hen zwermden naar ander ploegen uit. Ook ex-wielrenner Stéphan Bourlau reed voor de ploeg. Hilaire Van der Schueren was een tijdlang sportdirecteur. Om de oude glorie nog eens van onder het stof te halen, werd er op zaterdag 23 oktober een reünie georganiseerd.

Op zaterdag 23 oktober werd er een reünie georganiseerd met een bezoek aan de brouwerij Roman te Mater, sponsor van 1966 tot 1981. Daarna zakte het gezelschap af naar het wielercafé Bar Gidon bij ex-prof Fredje Penne.  De eerste reünie werd een succes met een 50-tal deelnemers, waaronder héél wat ex-renners.  De reünie werd  afgesloten met een gezellig  samenzijn in het Klein Verschil.  Alle deelnemers waren het er over eens dat dit initiatief een navolging moet krijgen.

Een kweekvijver
Jette Sportief was een  Brabantse Wielerclub. De club zag in 1966 het levenslicht en stopte ermee in 1998.  Tijdens die periode was Herman De Meutter voorzitter van deze toonaangevende club. De hoofdzetel van deze club stond in Jette, maar met de komst van sportdirecteur/bestuurslid Hilaire Van der Schueren, afkomstig van Atembeke, verplaatsten de activiteiten zich naar onze streek.

Jette Sportief was een kweekvijver voor héél wat talent.  De ploeg leverden verschillende provinciale kampioenen, waaronder Adrien De Leeuw, Freddy Moermans, Peter De Neef, Marc Van  den Brande… De renners van Jette Sportief regen de overwinningen in buitenlandse ronden – zoals de Ronde van Mallorca en de Ronde Van Chili – aan elkaar.

De apotheose vormde ongetwijfeld de Belgische titel bij de beloften van  Marc Sergeant in 1981 en de Belgische titels op de baan behaald door Steven Deneef. Steven is momenteel sportdirecteur bij Wanty-Groupe Goubert.  Jette Sportief had ook een aantal dames in hun rangen, waaronder Ellen Plas die meerdere Belgische titels behaalde op de piste. Héél wat Jette-renners maakten de overstap naar de profs met streekrenners zoals Dirk Durant, Rudi Van der Haegen en Willy De Smet.

Facebookgroep
In oktober van 2020 startte Stéphan Bourlau een Facebookgroep onder de noemer Jette Sportief Forever. Stéphan maakte tussen 1977 en 1983 zelf deel uit van de ploeg.  De Facebookgroep  telt ondertussen meer dan 450 leden, waarvan voornamelijk ex-wielrenners de dienst uitmaken.  Ondertussen werden op deze pagina ruim 1.500 foto’s gepubliceerd.  Het peterschap wordt waargenomen  door Hilaire Van der Schueren – huidig  spordirecteur van WorldTour-ploeg Wanty-Groupe Goubert – en het meterschap door Marleen De Meutter, dochter van de betreurde voorzitter Herman De Meutter.

Voor meer info:Jette Sportief Forever

Julien Borremans