Secundaire wegen op sommige plaatsen gevaarlijk glad!

De eerste vorst, gepaard met aangevroren regen en plaatselijk lichte sneeuw, kan voor gevaarlijke situaties zorgen op de wegen. Wees voorzichtig en pas uw rijstijl en snelheid aan.

Lezersbrief: “een weinig opbeurende gedachte die politici niet zullen durven brengen”

Een lezersbrief, die delen we met NUUS heel graag…

De ‘Winterslaapsamenleving’

Na anderhalf jaar van strenge beperkingen op ons sociale contacten en tien maanden sluiting van de HORECA te hebben aanvaard, na gedurende twintig maanden nauwelijks nog een praatje gemaakt te hebben met een collega aan de koffiemachine, na al die tijd onze glimlach en mimiek te hebben verborgen achter een mondmasker, hadden we er goede hoop op dat na een succesvolle vaccinatiecampagne eindelijk zouden belanden in het ‘Rijk der Vrijheid’ en de ‘Roaring Twenties’ ons zouden toelachen. Zo was het ons ook beloofd door experten en beleidsmakers als ultieme wortel om de moe getergde bevolking gemotiveerd te houden.

Koud is de douche, bitter is het ontwaken nu de vierde besmettingsgolf danig roet in het eten gooit en het ‘Rijk der Vrijheid’ nog maar eens wordt uitgesteld naar Sint-Juttemis. Het grote verschil en meteen ook het drama van de huidige situatie is dat politici en experten nu over geen ultieme motivator meer beschikken zoals vorig jaar het geval was met de komst en de uitrol van vaccins. Nu kan men geen concreet perspectief bieden.

De vaccins werken en hebben hun deugdelijkheid bewezen, maar zijn helaas onvoldoende gebleken als verdedigingsmuur en hebben een vierde golf met bijhorende verstrengingen en beperkingen van ons sociaal leven niet kunnen tegenhouden. Aangezien de instrumenten die we kunnen inzetten in de bestrijding van het virus beperkt zijn, betekent dit dat we aan de gedachte zullen moeten wennen dat zolang Corona niet vervelt tot een mild seizoensvirus, ons jaar zal opgedeeld zijn in twee min of meer gelijke helften die meegaan met de seizoenen. De periode van lente en zomer waarin het virus minder gedijt, we meer activiteiten buiten doen en de periode van herfst en winter waarin Corona sterk circuleert en we een forse rem moeten zetten op ons sociaal leven en onze contacten. We zullen de komende jaren met andere woorden gedwongen worden te evolueren naar een ‘Winterslaapsamenleving’ waarbij er gedwongen een stolp wordt gezet op de samenleving van november tot het begin van de lente. Het is een weinig opbeurende gedachte die politici niet zullen durven brengen, maar we wennen er maar beter aan dat dit voor de komende jaren ‘Het Nieuwe Normaal’ zal zijn.

Sven De Spiegeleer, Oudenaarde

X