Staande ovatie voor B30VA, afscheid van de oude Boeva

Landelijke Gilde en GC De Kluize blij met mooi succes

Na afloop was iedereen het eens, stand-up comedian pur sang William Boeva loste de hoge verwachtingen in. Tot groot genoegen van de Landelijke Gilde en het Kluize – team zat het Gemeenschapscentrum De Kluize afgeladen vol. Van een mooi succes gesproken. Het was heerlijk om William Boeva aan het werk te zien. Sterk op dreef. ‘B30VA’ werd een topper. Een absolute aanrader.
De fans van het comedygenre hadden er duidelijk zin in. En ze hadden gelijk. De sfeer was meteen opperbest en bijna voortdurend uitbundig. En het kon niet anders. De guitige Boeva stal de show. Het bleek alweer stand-up comedy is niet voor doetjes. Het publiek bijna anderhalf uur entertainen is een krachttoer. Wiliam Boeva vonkt en spettert. Om maar te zeggen dat het meermaals vlamde in de comfortabele Oosterzeelse cultuurtempel. Hij komt meer dan eens to the point. Het publiek genoot vanaf de openingszin ‘Het leven is als een zwalm’ tot finaal het afscheid van de ‘oude’ Boeva aan de doodskist. Boeva wekt meteen sympathie op. Comedy van de bovenste plank. Een hoge amusementswaarde. De stijl en het enthousiasme van William Boeva werken. Zijn optreden sloeg aan. Hij stak bijna voortdurend het vuur aan de lont van een op en top humoravond. Hij rijgt met een verbazend gemak de dosissen humor aan mekaar. De interactie met het publiek is knap. Een gigantische pot comedy wordt opengetrokken. William Boeva heeft charisma. Het geniaal materiaal drijft het publiek meermaals naar lachsalvo’s.
Wat is hij maar al te blij, dat hij na de vermaledijde coronacrisis opnieuw volop kan optreden. Hij begon de roep van het podium fel te missen. Duidelijk, William Boeva had er enorm veel zin in . Hij bedacht ter plekke nieuwe grappen. Scherp. Origineel. Opvallend zijn gelaatsexpressie, zijn gebaren, zijn bewegingen. Hij vuurde voortdurend lachsalvo’s af, het publiek bedankte geregeld met een warm applaus. In de show komt zijn komisch talent bovendrijven. We vinden dit zonder twijfel zijn beste show tot dusver. Hij nam afscheid van de oude Boeva. In zijn show vraagt hij zich af, nu hij 30 is (inmiddels is hij nu al 31, mvdv), of hij moet afscheid nemen van de oude Boeva. Moet hij onder andere de ‘all you can eat’ formule inruilen voor een sterrenrestaurant (zoals het Hof van Cleve)? Wil hij kinderen? Moet alles nog beginnen? Leven met een beperking, hij is er meer dan ooit openhartig over. Er komen in de show rake beschouwingen, kreeg soms de zaal stil, maar het gefilosofeer eindigt altijd met een grap. Met B30VA begint een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Met 30 ben je niet oud, maar toch niet meer jong. Kortom, ‘B30VA’, een ijzersterke voorstelling.
In het voorprogramma bewees de jonge Peter Hens, dat hij in het rijtje kan treden van de betere stand-upcomedians die Vlaanderen telt. Best vermakelijk zijn showtje dat opgefleurd werd met vleugen muziek. Na afloop van de ronduit schitterende voorstelling ‘B30VA’ sprokkelden we een paar reacties. ‘Echt super’. ‘We hebben hard gelachen’. ‘Kijken uit naar het vervolg op B30VA’. ‘Gewoonweg keigoed’. ‘Een kriek gelachen’. (mvdv, foto’s ddl).