Twee decennia stiltegebied Dender-Mark krijgt internationale award

Burgemeester van Geraardsbergen Guido De Padt, Ninoofs burgemeester Tania De Jonge
en schepen Ludo Van Paepegem uit Galmaarden ontvingen een award.


Geraardsbergen. Stiltegebied Dender-Mark bestaat twintig jaar. Naar aanleiding van Dag van de Stilte werd dat uitgebreid gevierd in Centrum De Helix in Geraardsbergen. Het gebied kon rekenen op een internationale award.

In Vlaanderen werd de afgelopen 20 jaar een actieve werking rond stiltegebieden uitgebouwd. In het pilootstiltegebied Dender-Mark stonden de vzw Waerbeke en het Vlaams educatief centrum De Helix aan de wieg van de stiltewerking in Vlaanderen. Ondertussen zijn er in Vlaanderen tien officieel erkende stiltegebieden met kwaliteitslabel.

In het centrum van De Helix werd de twintigste verjaardag en de Dag van de Stilte op zondag 31 oktober. De afgelopen twee decennia werden tien officieel erkende stiltegebieden in Vlaanderen georganiseerd. Als erkenning voor twintig jaar aandacht voor stilte en rust mochten de burgemeesters van Geraardsbergen, Ninove en de bevoegde schepen uit Galmaarden de internationale award Urban Quiet Park in plechtig ontvangen uit de handen van Ulf Bohman, directeur van Quiet Parks International.

De burgemeesters glunderden. ‘In Geraardsbergen hebben we meerdere grote parken waar de mensen kunnen genieten van een groene omgeving en vooral stilte’, klonk het. Ook in Ninove wordt hard ingezet op groene zones waar mensen tot rust kunnen komen. Het Vlaams Departement Omgeving wil in de toekomst ook inzetten op kleinere luwte-oases.

Voor het Stiltegebied Dender-Mark liggen er eveneens concrete toekomstplannen op de tafel. Zo wil het een onthaal- en bezoekerscentrum bouwen waar wandelaars en natuurliefhebbers kunnen langskomen voor meer informatie over het Stiltegebied.

Julien Borremans