Secundaire wegen op sommige plaatsen gevaarlijk glad!

De eerste vorst, gepaard met aangevroren regen en plaatselijk lichte sneeuw, kan voor gevaarlijke situaties zorgen op de wegen. Wees voorzichtig en pas uw rijstijl en snelheid aan.

Kurt De Loor pleit voor Zottegemse Troostmuur om overledenen die geen graf meer hebben te herdenken

Zottegems raadslid Kurt De Loor (Vooruit) pleit voor een zogenaamde ’troostmuur’ op de Zottegemse kerkhoven.

“Op die troostmuur kunnen fotolijstjes gehangen worden die op graven hingen waarvan de concessie afgelopen is en die zullen verdwijnen. Op die manier heeft de familie toch nog een plaats waar ze troost kunnen vinden en hun overledenen kunnen ‘bezoeken’ ondanks het verdwijnen van het graf”, aldus De Loor. “Elk jaar verdwijnen er grafzerken op de begraafplaasten omdat ze aan het einde van hun concessie zijn,” zegt Kurt De Loor. “Vaak worden die graven dan geruimd. Er komen trouwens ook enkel nieuwe graven bij op de stedelijke begraafplaats Knutsegem, op andere begraafplaatsen komen geen nieuwe graven meer bij. Het verdwijnen van het graf van een dierbare is vaak een heel gevoelige zaak, zeker als het gaat om jonge overledenen, dat ligt bij veel mensen vaak nog vers in het geheugen.”

“Door de fotolijstjes op de graven te behouden en een plaatsje te geven op de troostmuur kan je nabestaanden een stukje troost bieden, maar ook een plek geven waar ze nog eens kunnen langsgaan om hun dierbare te groeten. Je zou op de muur ook plaats kunnen maken voor fotolijstjes van mensen van wie het graf al jaren geleden verwijderd werd of van mensen die in het buitenland begraven liggen, maar hier nog familie hebben die ook een plek willen om de overledene te herdenken. Ik leg dit alvast voor op de volgende gemeenteraad. Ik hoop dat de voltallige gemeenteraad mee zijn schouders zet onder dit voorstel. Het kan een wereld van verschil betekenen voor mensen die na het aflopen van de grafconcessie toch nog een plaatsje willen waar ze hun dierbare kunnen herdenken.”

X