Zicht op de Steenbergse Bossen © Natuurpunt

6.000 nieuwe bomen voor Zottegem

Op zondag 7 november worden in de omgeving van de Steenbergse Bossen in Erwetegem liefst 6.000 bomen aangeplant. Goed voor een nieuw bos van goed 2 hectare.

Het gaat om de eerste plantactie van Bosgroepen Oost-Vlaanderen dat dit seizoen zal zorgen voor de aanplanting van minstens 150.000 nieuwe bomen. De helft daarvan krijgt een stek in nieuwe bossen, de rest dient om bestaande bossen klimaatrobuuster te maken. Een tiental aanplantingen, zo’n 10 hectare, gebeurt via plantacties met buurtbewoners en Bosgroepleden.

“Met meer dan 20 verschillende boom- en struiksoorten en een bloeiende bosrand wordt het een divers bos waarin zoveel mogelijk dieren en planten een nieuwe thuis zullen vinden. Het aanpalende populierenbosje wordt omgevormd naar een gezond, klimaatrobuust bos dat de komende eeuwen zal zorgen voor gezonde lucht, koelte tijdens warme zomers maar ook voor rust en ontspanning” , zegt Bosgroepcoördinator Hans Scheirlinck. “Het nieuwe bos komt in de omgeving van de Steenbergse Bossen die deel uitmaken van Natura 2000, een Europees netwerk van beschermde natuur- en bosgebieden. Omdat dit bebossingsproject bijdraagt aan de versterking van de aanwezige natuurwaarden kan het rekenen op ondersteuning vanuit het Agentschap Natuur en Bos, onder meer via het Boscompensatiefonds.”

X