Oosterzele: Viering 11 november

Bezinningsmoment in Landskouter

11 november gaat ook dit jaar in de gemeente Oosterzele niet onopgemerkt voorbij. Traditiegetrouw organiseert het gemeentebestuur een bezinningsmoment dat dit jaar plaatsvindt in Landskouter.
De viering start om 10 u met een bezinningsmoment gevolgd door een bloemenhulde aan het monument van de gesneuvelden. Burgemeester Johan Van Durme, NSB-vertegenwoordiger Antoine Heyerick en diaken Wies Merckx houden toespraken. De viering wordt opgeluisterd door de Koninklijke Muziekvereniging ‘Voor God en Vlaanderland’ Scheldewindeke.
Ook aan het oorlogsmonument te Gijzenzele die de slachtoffers herdenkt van de eerste en tweede wereldoorlog is er om 11.45 een herdenking s plechtigheid.
Het linkerpaneel herdenkt de soldaten van de Linieregimenten die sneuvelden te Gijzenzele op 20 en 21 mei 1940 en een burger die omkwam op 21 mei 1940. Het middenpaneel herdenkt de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog.
Het rechterpaneel herdenkt Lt. James Reid (65 Sqn) die omkwam toen zijn Camel E7193 neerstortte te Gijzenzele op 4 november 1918.

Wapenstilstand op 11 november is de jaarlijkse herdenking van de wapenstilstand van 11 november 1918, het einde van WO I. Alle slachtoffers van WO I en WO II worden herdacht in zowat alle gemeenten van ons land. Zo ook al jarenlang in Oosterzele. Met de wapenstilstand van 11 november 1918, ondertekend in een rijtuig in het Bos van Compiègne, tussen de Geallieerden en Duitsland kwam er een definitief eind aan de gevechten in de Eerste Wereldoorlog. Het betekende de totale nederlaag van het Duitse Rijk.

Na de viering wordt een drankje aangeboden in het Gemeenschapscentrum IJzeren Hekken.