Sterke stijging aantal gehospitaliseerden. Respecteren voorzorgsmaatregelen van groot belang


Geraardsbergen. De vierde golf is een feit. Het aantal coronabesmettingen neemt toe. In Geraardsbergen ligt het reproductiegetal op 1,34. Op het niveau van Oost-Vlaanderen is het aantal gehospitaliseerden t.o.v. vorige week met 56% gestegen. ‘We hopen deze vierde golf snel onder controle te brengen, gezien ander de reguliere zorg onder druk zal komen te staan’, Dorien Buyst, communicatieverantwoordelijke van het ASZ, weten. ‘Het blijft uiterst belangrijk dat alle voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd’

Ook in Geraardsbergen neemt het aantal besmettingen toe. De voorbije week waren er 163 positieve tests. Dat brengt het reproductiecijfer om 1,340. Als het reproductiegetal boven 1 ligt, dan stijgt het aantal besmettingen. Voor Oost-Vlaanderen zijn er 203 mensen gehospitaliseerd, waarvan 41 patiënten op intensieve zorgen liggen. Daarvan worden er 18 beademd. Tegenover vorige week is het aantal gehospitaliseerden met 56% gestegen.

Sterke stijging aantal gehospitaliseerden
Voor Ninove ligt het reproductiegetal op 1,43. De voorbije week waren er 167 positieve tests. In Lessen ligt het reproductiegetal op 1,58 en waren de voorbije week 62 positieve tests. Lierde en Herele doen het net iets beter dan Geraardsbergen, terwijl Zottegem een reproductiegetal heeft dat uitkomt op 1,42. In Brakel ligt dit getal op 0,88.

De stijgende coronacijfers laten zich overal voelen, dus ook op de ASZ-campus van Geraardsbergen. We hebben een aparte covidafdeling gecreëerd om de nodige capaciteit voor fase 1A te voorzien. Indien deze capaciteit wordt bereikt, zal het spreidingsplan worden toegepast. We hopen deze vierde golf snel onder controle te brengen, gezien ander de reguliere zorg onder druk zal komen te staan. Daarom blijft het uiterst belangrijk dat alle voorzorgsmaatregelen worden gerespecteerd’, aldus Dorien Buyst, communicatieverantwoordelijke van het ASZ.

Beschermende maatregelen
De huidige mondmaskerplicht werd vanaf 29 oktober uitgebreid met een algemene verplichting om mondmasker te dragen in binnenruimtes van winkels en winkelcentra, zorginstellingen, publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen, inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra, bibliotheken, spelotheken en mediatheken en erediensten

De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar Covid Safe Ticket gebruikt wordt. Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik in van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht. Telewerk wordt aangemoedigd.

Meer info: https://www.coronafacts.be/index.php?taal=NL&regio=1&niss=41018

Julien Borremans