Demoles zelf schoonmaakmiddelen maken in Strijpen

Velt Land van Rhode nodigt iedereen uit op woensdag 24 november om 19.30 uur in het ontmoetingscentrum Strijpen, Sint-Andriessteenweg 163 te 9620 Zottegem. Gedaan met alle chemische, gevaarlijke en/of milieuvervuilende poetsproducten!

Wist je dat je ze zelf kan maken?
In deze demo les, gegeven door Anja Blondeel, worden je tips en tricks bezorgd om op een eenvoudige manier en met heel simpele ingrediënten volledig natuurlijke schoonmaakmiddelen te maken, o.a. een allesreiniger, wc reinigingsblokjes, spiegelreiniger, ramenreiniger, poetsdoekjes (zowel wegwerp als herbruikbare), enzovoort.
Kortom, een heel praktische les waar je na afloop een bundeltje met de recepten en alle info over de ingrediënten meekrijgt. Zo kan je het makkelijk later thuis zelf eens proberen.

Deelnemers moeten zich inschrijven ten laatste op woensdag 17 november via veltlvr@proximus.be. Voor Velt-leden is deze bijeenkomst gratis, niet-leden betalen vijf euro inkom.

Eigen schoonmaakmiddel maken: de 5 basisingrediënten

Met slechts vijf ingrediënten kun je twee groepen schoonmaakmiddelen maken. Een zuur schoonmaakmiddel gebruik je om kalk, roest en urinesteen te verwijderen. Een alkalische reiniger gebruik je om vetten en ander organisch vuil te verwijderen. De vijf ingrediënten waar je alles mee kunt maken zijn:

 • Schoonmaakazijn;
  Azijn is zuur, dus dit voeg je toe aan DIY schoonmaakmiddel waar je kalk, roest en urinesteen mee wilt verwijderen. Azijn doodt schimmels en bacteriën en laat vieze geuren verdwijnen. Je kunt er bijvoorbeeld allesreiniger mee maken.
 • Baking soda;
  Baking soda of zuiveringszout is een natuurlijk schuurmiddel, het bindt vieze geurtjes en het is goed tegen vettigheid. Door de veelzijdigheid is het eigenlijk overal wel aan toe te voegen, maar vooral voor toiletreiniger is het een goede toepassing.
 • Soda;
  Soda kan chloor vervangen. Hier kun je dus ook je toilet goed mee reinigen of je afvoer mee ontstoppen.
 • Natuurlijke zeep (zoals marseillezeep of castillezeep);
  Zeep helpt om vetten op te lossen in water, zodat alles makkelijk wegspoelt. Zeep op basis van olijfolie is een goede keuze voor het milieu.
 • Etherische olie naar keuze.
  Met etherische olie kun je jouw favoriete geur aan het DIY schoonmaakmiddel toevoegen.