Zottegemse soroptimisten brengen geweld op vrouwen onder de aandacht

De dames van Soroptimist Zottegem Zuid-Oost Vlaanderen verspreiden vanaf dit weekend via bakkers in Zottegem en omstreken broodzakken met vermelding van het noodnummer 1712. Het gaat om een 10-daagse campagne in het kader van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen op 25 november. Rond die dag 25 november zullen drie bloemisten (Jo Dieraert, Ann Diependaele & Davy Crucke) elke klant een oranje gerbera geven met een informatief kaartje omtrent geweld op vrouwen. Het standbeeld van Egmont krijgt een oranje mantel en de bibliotheek zal oranje worden verlicht.

“In 2020 was in België 1 vrouw op 7 slachtoffer van partnergeweld. Wereldwijd krijgt 1 op 3 vrouwen in haar leven te maken met geweld al dan niet gepleegd door haar eigen partner. Met de 16-daagse ‘Orange the World’ campagne wil de Verenigde Naties het probleem van geweld op vrouwen in het daglicht plaatsen. Ook in ons land zullen zoals elders in de wereld gebouwen oranje oplichten”, zeggen Joke Renneboog (voorzitster) en Vera Meersman van Soroptimist Zottegem Zuid-Oost Vlaanderen. “Soroptimist International België steunt deze campagne actief en eist dat misdrijven tegen vrouwen voortaan in het Strafwetboek worden opgenomen en dat de bestaande noodnummers voor slachtoffers van geweld dag en nacht bereikbaar zijn. Deze eisen kaderen in de ‘Orange the World’ campagne van de Verenigde Naties rond 25 november, Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen.”