Kerstmarkt Zottegem afgelast

Het stadsbestuur heeft vandaag in een spoedoverleg met de permanente standhouders de knoop doorgehakt over de kerstmarkt 2021 (gepland vanaf 3 december op de Markt). Er werd gezamenlijk beslist om de Kerstmarkt en alle bijhorende activiteiten te annuleren. Ook de nieuwjaarsdrink op 2 januari zal niet doorgaan.

Burgemeester Jenne De Potter (CD&V): “We vinden het ongelooflijk jammer maar we moeten onze verantwoordelijkheid nemen. Het concept en het programma was nochtans schitterend en er was al veel werk in gekropen. Maar gezien huidige omstandigheden is annuleren de beste beslissing. De corona besmettingen stijgen veel te snel, en de druk op de zorg is nu al heel groot. Het is geen goed idee om veel mensen samen te brengen. Dat adviseren artsen en hetzelfde signaal krijgen we vanuit de provincie. Bovendien houden we rekening met de afgelasting in ons omliggende gemeenten, waardoor we moeten vermijden dat er meer mensen naar Zottegem afzakken.”

“Tijdens het spoedoverleg met de permanente standhouders hebben we alle scenario’s bekeken, maar de nieuwe regels rond verplicht zittend consumeren halen de rendabiliteit onderuit. Daarnaast is het praktisch niet haalbaar om het aantal bezoekers onder controle te houden,” vult schepen van Lokale Economie Evelien De Both (N-VA) aan. “We zijn gezamenlijk tot het besluit gekomen dat annuleren, hoe spijtig ook, de enige optie is. We vinden het belangrijk om nu te beslissen zodat er duidelijkheid is en standhouders onnodige kosten kunnen vermijden.”

De permanente standhouders* sluiten zich hier unaniem bij aan: “We hadden mooie plannen voor de kerstmarkt maar ook voor ons primeert de veiligheid en gezondheid van de Zottegemnaar. Onze werk gaat gelukkig niet helemaal verloren, we kijken vooruit en gaan volgend jaar volop voor een topeditie!”

Wat betreft carnaval (begin januari) laat het stadsbestuur weten dat ze met de carnavalsverenigingen zullen overleggen wat haalbaar is, uiteraard ook onder voorbehoud van nieuwe federale maatregelen.

“Het is te vroeg om daar nu een beslissing in te nemen want Carnaval is een heel ander gegeven. We zijn dan al weer een paar weken verder, en de stoeten gaan door in openlucht,” duidt schepen van Citymarketing Brecht Cassiman (N-VA). Het stadsbestuur benadrukt dat ze de corona situatie op de voet volgen en in nauw overleg staan met zowel artsen, ziekenhuis als de provincie. In tussentijd roepen ze iedereen op om zoveel mogelijk de regels te volgen: contacten beperken, afstand houden, mondmasker dragen en een goeie ventilatie.

* Ter info: de permanente standhouders zijn

Zkv De Jumpers, OLIVR , Kandidaat Prins Carnaval GrootZottegem, Leeuw Van Vlaanderen, Avenue Zottegem, Café de zoeten inval, Café James, Kaffee Planchee,
De Barracuda’s, Eros De Raeve (voorheen Café James), Yennick Sonck en Paddy’s Pub