Geweld op vrouwen: “Hoe vaker omstaanders ingrijpen en anderen wijzen op hun gedrag, hoe sneller de maatschappij dat gedrag zal afkeuren”

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen voerden raadsleden Louie Van Rijsselberge en Yana Giovanis actie om de problematiek aan de kaak te stellen. Op de flyers die ze uitdeelden riepen de twee vooral op om actie te ondernemen wanneer je getuige bent van mistoestanden.

 Louie en Yana verwijzen naar de brute moord op drie politieke activistes in de Dominicaanse Republiek in 1960 omdat de VN hierna heeft besloten om 25 november uit te roepen tot de Internationale dag tegen geweld op vrouwen.

“Meer dan 60 jaar later is het onderwerp spijtig genoeg nog brandend actueel en voor sommige vrouwen helaas dagdagelijkse realiteit,” klinkt het bij Louie Van Rijsselberge en Yana Giovanis. “Vorig jaar kregen 1 op 5 meisjes in Vlaanderen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. 1 op 7 vrouwen werd vorig jaar slachtoffer van partnergeweld en 1 op 3 vrouwen wereldwijd ervaren tijdens hun leven een vorm van lichamelijk of seksueel geweld. Onthutsende cijfers. Het gebeurt wel eens: je zit op café, je wandelt op straat, je neemt de bus en je merkt dat iemand lastiggevallen wordt. Je wil wel ingrijpen, maar je weet niet goed wat en hoe. Anderen betrekken, afleiden, afzonderen, aanspreken en aanwezig blijven. Dat zijn de 5 A’s waarmee je als omstander tussenbeide kan komen als je ziet dat iemand te maken krijgt met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe vaker omstaanders ingrijpen en anderen wijzen op hun gedrag, hoe sneller de maatschappij dat gedrag zal afkeuren.” Er rust vaak nog een taboe op, maar met onze actie willen we omstaanders aanporren om in te grijpen als ze gedrag zien dat niet door de beugel kan: horen, zien en ingrijpen dus. Dat kan voor slachtoffers een wereld van verschil maken. Je vouwt je duim in je platte hand en sluit vervolgens je hand. Veel hulpverleners weten wat dit betekent en kunnen te hulp snellen. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van dit gebaar en op die manier kunnen ingrijpen als iemand in nood is.”