Aanstormend talent Robbe Dhondt rijdt zondag de wereldbekerwedstrijd in Namen. Een gesprek…


Robbe Dhondt met papa Kurt en mama Cindy


Geraardsbergen. Aanstormend talent uit Geraardsbergen Robbe Dhondt rijdt zondag aanstaande de  wereldbekerwedstrijd in Namen. Dat werd vandaag door Belgian Cycling bevestig. Het jonge wielertalent won reeds de witte trui in de vijfdaagse rittenwedstrijd Tour Valromey en de Ethias Cross in Leuven. ‘Momenteel heb ik twee passies, dat is de fiets en mijn school.’ Robbe traint niet alleen verstandig, hij rijdt intelligent en smijt zich voor het volle pond. Tijdens het gesprek loopt Robbe over van enthousiasme.

Robbe Dhondt (17) woont in de Schillebeekstraat en heeft een passie voor de fiets. Hij rijdt zowel op de weg als in het veld. Op de weg is hij al drie jaar actief. In het veld heeft hij al vijf jaar op de teller staan. Voordien deed Robbe atletiek. ‘Ik was ook eventjes een triatleet’, geeft het jonge talent nog mee. ‘Het fietsgedeelte in de triatlon sprak me geweldig aan. Twee jaar later ben ik naar het wielrennen overgeschakeld.’ Robbe was toen al actief in de cyclocross. Na de triatlon begeeft hij zich als junior op de weg.

Robbe houdt van de modder en een zwaar parcours. ‘Ook het lopen tijdens een zware omloop spreekt me aan. Daarom heb ik voor de cyclocross gekozen. Vooral tijdens een zwaar parcours, een uitputtingsslag – waar er vermogen moet worden geleverd – komt ik tot mijn recht. Mijn verleden in de triatlon speelt in mijn voordeel.’

Modder en vermogen
Robbe heeft zijn zinnen op de UCI-crossen gezet, ook omdat de B-crossen door de corona zijn afgelast. ‘De UCI-crossen zijn de zware wedstrijden, waar de profs aan deelnemen. Ik droom er tevens van om aan een wereldbekerwedstrijd deel te nemen, mits een selectie natuurlijk…’, zei Robbe ons zondag tijdens een gesprek. Twee dagen later krijgt het jonge wielertalent nieuws van Belgian Cycling dat hij zondag aan de wereldbekerwedstrijd in Namen mag deelnemen. Uiteraard heeft Robbe dat te danken aan zijn talent en zijn prestaties, ‘maar toch zijn er heel wat jongens die in aanmerking komen, dat ik dan in aanmerking kom, stemt me fier.’

Robbe rijdt op de weg zo’n 15 wedstrijden per jaar, waaronder een aantal rondes. ‘Zo kom ik toch aan ongeveer twintig wedstrijddagen.’ Ook tijdens het crossseizoen rijdt Robbe 15 wedstrijden. ‘Ik wil niet te veel hooi op mijn vork nemen. Ik moet voldoende rust nemen en doe zelden een dubbelweekend.’ Op de weg kan Robbe meedingen met de top. In de cyclocross kan hij zeker nog groeien. ‘Wat vermogen betreft, kan ik mijn mannetje staan, maar qua techniek kan ik nog wat bijleren.’

Op de weg won de jonge Dhondt vorig jaar de witte trui in de vijfdaagse rittenwedstrijd Tour Valromey. ‘Het was een topervaring die ik nog nooit had meegemaakt. Het was toch een enorme aanpassing om zowaar 5 dagen als prof te leven. De sleutel was toch discipline om goed en gezond te eten en wanneer kon te rusten’, verklaarde hij nadien. In de cyclocross werd hij provinciaal kampioen en vorige week won hij de Ethias Cross in Leuven. Hij kwam even op de nationale tv in beeld. Daarnaast haalde Robbe nog tal van ereplaatsen.

Wout van Aert
Robbe traint hard maar moet dit combineren met zijn school. Wekelijks traint hij tussen de 12 en de 15 uren. ‘Gelukkig bieden Geraardsbergen en de Vlaamse Ardennen heel wat mogelijkheden voor goede trainingsparcours.’ De trainingsschema’s verschillen van week tot week en worden in samenspraak met de trainer opgesteld. Robbe loopt school in het Sint-Catherinacollege waar hij in het zesde jaar industriële wetenschappen zit.
De jonge Geraardsbergenaar droomt ervan om prof op de weg of in de cyclocross te worden. ‘Als dat niet lukt dan ga ik voor een diploma hoger onderwijs. Ik zou wel graag ingenieur worden.’

Wout Van Aert vormt het grote voorbeeld voor de snelle man uit de Schillebeekstraat. ‘Vooral zijn doorzettingsvermogen spreekt me aan. Hij gaat er steeds voor. Bewonderenswaardig. Zowel op de weg als in het veld is hij een primus.’ De weg naar de top is smal en stijl, maar Robbe smijt zich volledig. ‘Gelukkig krijg ik heel veel steun van mijn vader en mijn moeder. Iedere wedstrijd zijn ze van de partij en dan zwijgen we nog van wat ze naast de wedstrijden allemaal doen.

Voor de weg rijdt hij voor Ons Parike, waar Guy Vanderbracht en Guy Derouck zijn ploegleiders zijn. Voor zijn cyclocrossclub Bike Advice is Nick Vandecauter de stichter.

Veel succes, Robbe.

Julien Borremans

Wie Robbe wil volgen, kan dat doen via: https://www.facebook.com/Dhondt.Robbe

Zie ook:

Robbe Dhondt wint rit en jongerenklassement in Tour du Valromey