Gezocht! Foto van de watertoren in Bevegem

Zottegem had eeuwenlang een eigen watervoorziening via de bronnen aan de Bevegemse Vijvers. Dat vergde bijzonder veel onderhoud, maar de Zottegemnaren hadden tenminsten altijd voldoende drinkwater. Niet in de huizen zelf, maar aan openbare fonteinen.

Omstreeks het midden van de jaren 1950 steekt er echter een nijpend drinkwatertekort op. Dat heeft onder meer te maken met de ‘vernieuwingsoperatie’ van burgemeester Jules Mattijs die drinkwater in de huizen wil leveren én uiteraard met het toenemende waterverbruik (badkamer, WC, …).

In 1952 wordt een kleine watertoren gebouwd, maar toch is er al meteen te weinig druk om water te kunnen voorzien op de verdieping (1954) en er kan onvoldoende water geleverd worden, zodat besparingen zich opdringen. ‘Alleen een verstandig en spaarzaam verbruik kan een totaal warergebrek vermijden’, luidt het in De Beiaard van september 1959. Om meer drinkwater te kunnen leveren worden nieuwe bronnen aangeboord en gaat men in Erwetegem bronnen huren.

De gemeente koopt in 1965 op Bevegem een terrein aan voor de bouw van een grotere watertoren, maar het bouwproject wordt door de provinciale overheid afgeschoten. Enkel de straatnaam Watertorenstraat – ingevoerd in 1971 – herinnert aan zowel die plannen als aan de kleine wateroren.

Het ‘waterprobleem’ was dan al schrijnend en de Zottegemse watermiserie haalde de nationale pers. Robien IJ – robinet / kraan – begeleid door de Petrol Boys scoorde in 1970 een hit met zijn hilarische ‘Ma, er komt geen water uit de kraan’. We willen u het refrein niet onthouden: ‘Ma, er komt geen water uit de kraan / Ma, ik stink naar solfer en saffraan / Ik lig al gans de dag in bad / Maar krijg niet eens mijn voeten nat’.

Foto gezocht

Danny Lamarcq, die die eerder voor NUUS een reeks over straatnamen publiceerde, zie link, legt de laatste hand aan een boek over Zottegemse straatnamen. Later berichten we hierover meer.

Maar, Danny zocht tot op vandaag, ondanks de hulp van velen, vruchteloos naar een oude foto van die watertoren. Foto’s en eventuele tips zijn welkom: danny.lamarcq@skynet.be of O9. 360.37 43.

Lees ook

Reeks straatnamen Danny Lamarcq