In één maand tijd treedt de Molenbeek verschillende malen buiten haar oevers


Geraardsbergen. In nog geen maand tijd overschrijdt de Molenbeek verschillende malen het alarmpeil en trad op verschillende plaatsen buiten haar oevers. Het lijkt een constante te worden dat de Molenbeek en de Dender regelmatig zullen overstromen. De Waterinfo van de Vlaamse overheid gaf ook nu weer aan dat de Molenbeek het alarmpeil overschreden had (zie beeld).

De parking aan de Vooruitzichtstraat staat regelmatig onder water. Samtex kreeg van de stad Geraardsbergen een bouwvergunning voor de bouw van 38 appartementen op het gebied tussen de Vooruitzichtstraat en de Reepstraat. Op de hoek van de Stadsweg en de Oudenaardsestraat komt mogelijks een nieuw vastgoedproject met 37 woonunits, waarvoor ook een bouwvergunning werd afgeleverd. En er is sprake van nog eens 38 appartementen aan de Ezelberg. Dat deze projecten in overstromingsgevoelig gebied zullen liggen (zie beeld), lijkt voor het stadsbestuur geen bezwaar, terwijl Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir (N-VA) duidelijk gezegd heeft dat er in overstromingsgevoelig gebied niet meer mag worden gebouwd.

Alarmpeil Molenbeek en Watertoets aan de Vooruitzichtstraat (beeld: Waterinfo.be)

Ook op andere plaatsen trad de Molenbeek buiten haar oevers. De Meerslos en stuk van de Duitsenbroek stonden blank. Op vele plaatsen bereikte De Dender haar kritiek peil. ‘Vandaag vallen er nog enkele lichte buien, voornamelijk in het centrum en oosten van Vlaanderen. De bijkomende hoeveelheden zouden echter beperkt moeten blijven. Op de waterlopen waar de piek nog niet bereikt werd, zal dat in de loop van de dag gebeuren. Grote stijgingen worden echter niet meer verwacht. Nadien zullen de peilen op alle onbevaarbare waterlopen dalen en de komende dagen kan de normale toestand hersteld worden’, aldus Waterinfo.be. Volgende week wordt het grotendeels droog.

Voor meer info: https://www.waterinfo.be/

Julien Borremans