AZ Sint-Elisabeth Zottegem: 2021 baart ‘geboorterecord’

In 2021 is het in het verloskwartier op de materniteit van het AZ Sint-Elisabeth drukker dan ooit geweest. In ons eerder bericht (zie via deze link) over de drie kerstekindjes die op 25 december ll. het levenslicht zagen, schreven we reeds dat er in het Zottegemse ziekenhuis een nieuw ‘geboorterecord’ in de maak was en dit is nu inderdaad het geval.

In het voorbije jaar 2021 vonden in de kraamkliniek van het AZ Sint-Elisabeth 815 bevallingen plaats (waaronder 8 stuitbevallingen, 37 badbevallingen en 5 krukbevallingen), wat resulteerde in een totaalcijfer van 821 geboorten: 423 meisjes en 398 jongetjes. Daarbij zagen ook zes tweelingen het levenslicht (in 2020 waren er dat zestien). Nog in vergelijking met 2020 zijn dat 59 bevallingen en 49 baby’s meer (in dat jaar waren er 756 bevallingen en 772 geboorten). Door 74 % van de moeders werd vorig jaar gekozen voor borstvoeding. De lichtste baby woog 1720 gram, de zwaarste 4900 gram.

Deze jaarcijfers van het AZ Sint-Elisabeth volgen de algemene, stijgende trend in Vlaanderen. Volgens het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie dat alle ziekenhuisbevallingen verzamelt en registreert, werden immers in het voorbije jaar in de zowat 60 kraamklinieken van de Vlaamse ziekenhuizen in totaal 62.846 bevallingen opgetekend, ofte gemiddeld 4,2 % meer dan in 2020. Voor de provincie Oost-Vlaanderen werd + 6,7 % becijferd. Voor het AZ Sint-Elisabeth komt het aantal bevallingen in 2021 neer op een toename van 7,8 % ten opzichte van 2020.

Het (vorige) recordjaar in de geschiedenis van het Zottegemse ziekenhuis was 2013 met toen 780 bevallingen en 791 geboorten. Voor het eerst werd nu de kaap van 800 geboortes gerond. Het AZ Sint-Elisabeth beschikt overigens over vijf verloskamers en twintig bedden op de kraamafdeling, waardoor er in principe tot duizend bevallingen per jaar mogelijk zouden zijn.

X