Marc “Markie” Maroye over zijn passie voor schrijven en zijn nieuwe boek “Vierendeel”.

Als we spreken over “Vier op een rij” denken de meesten onder ons dadelijk aan het populaire gezelschapsspel waarbij men vier gekleurde schijfjes op één rij moet proberen te krijgen in een rechtopstaand speelbord.

Maar zulk spel is niet het enige wat we ter beschikking hebben om door de zoveelste lockdown te komen. Naast deze gekleurde schijfjes hebben we zeer binnenkort ook de beschikking over Markie’s vierde op rij.

Marc Maroye brengt namelijk binnen een tijdspanne van twee jaar zijn vierde boek op rij uit. Het laatste deel in deze “Covidreeks” kreeg de welluidende titel “Vierendeel” mee.

Vier wat je kan en mag, deel wat je hebt en wil, vierendeel wat je ergert liet de auteur lezers van zijn collumns weten.

Een opmerkelijke uitspraak van een opmerkelijk auteur met vier boeken op zulke relatief korte tijd als opmerkelijke prestatie.

Tijd voor een interview dus.

Marc, je schrijft zeer regelmatig een column op je FB pagina en je geeft nu al je vierde boek uit maar hoe ben je eigenlijk ooit met schrijven begonnen?

Met opstelletjes op school. Ik kon niet genoeg opdrachten krijgen, waar anderen puften van ellende. Later in het tijdschrift ‘Eksplozief’ van jeugdhuis Alfa, en als lid van cabaretpunkgroep ‘Galinheiro’. Nog later als schrijver voor de Geschied- en Heemkundige Kring Triverius.  En nog later als scenarist van ’t Spelleke van Lierde’ (16 eigen producties en 5 in co-auteurschap)

Dit is een zeer rijke palmares. Wat is jouw fascinatie om te schrijven?

Mensen verbazen en verrassen. Ze doen nadenken. Wat de laatste twee jaar betreft: therapeutisch voor mijzelf, een uitlaatklep voor mijn gemist sociaal leven

Wat is volgens jou de kunst van het schrijven?

De lezer even op het verkeerde been zetten en daarna weer bijsturen. De balans vinden tussen empathie en buikgevoel: lees wrevel.

Hoeveel uur schrijf je wekelijks en heb je een schrijfplan voor het behalen van je doelen?

Het ‘schrijfplan’ ontstaat tijdens slapeloze nachtelijke momenten. Reken voor één column één uur schrijfarbeid. Een stuk voor Triverius neemt méér tijd in beslag, afhankelijk van het onderwerp. Voor ’t spelleke van Lierde betekent dit een vol jaar aandacht schenken aan alles, en een paar honderd uren schaven en knutselen.

Welk thema en/of onderwerp komt veelvuldig terug in je werk?

De banaliteit van het leven. Het te veel aan sérieux. De complexiteit die de mens zichzelf oplegt. Reflexies hoe het vroeger was, en de bedenking dat er ‘au fond’ weinig verandert in de loop van de geschiedenis. Maar ook en vooral: de warmte die je geeft en terugkrijgt van mensen die het goed met je menen.

Wat doe je als jouw inspiratie en creativiteit op een bepaald moment stokt of heb je hier totaal geen last van?

Ik moet mijzelf inhouden omdat ik dit niet om den brode hoef te doen. ’s Morgens een paar kranten lezen, en ik ben alweer vertrokken. Dus zet ik er een rem op om niet als een ouwe zaag te worden versleten

Waar gaat “Vierendeel” in het kort over?

De vierde covidgolf en alles wat de maatschappij in de rand ervan heeft meegemaakt. Vooral, bij deze vierde golf: de polarisering die bij iedereen toeslaat. Polarisering omwille van begrijpelijke vermoeidheid, na twee jaren jojo spelen, improviseren, inbinden, terug op gang trekken, …

Gelardeerd met herinneringen aan vroeger en gefantaseer over een -hopelijke- toekomst

Is er een duidelijk verschil met de vorige drie delen?

Het is lijviger dan zijn drie voorgangers, afzonderlijk welteverstaan. Dit boek is grondig herwerkt. Verknipt naar de hoofdstukken ‘mensen, dieren, dingen, sport, cultuur en barbaren. Het beslaat een kleine 200 pagina’s én het is in kleur. Het wordt mooi!

Wanneer komt VIERENDEEL uit en hoe kan men het verkrijgen?

De voorlopig vastgestelde releasedatum is 22.02.2022. Omdat het een leuke datum is. Intekenen kan tot en met 02.02.2022. Omdat het een leuke datum is. Het boek is enkel verkrijgbaar door intekening en wordt bezorgd of je nu in Australië woont of het blokje om.

Bedankt Markie voor het fijne gesprek en veel succes met Vierendeel en al je andere toekomstige literaire prestaties.

Intekenen voor Vierendeel kan enkel door storting van €17 op rekening

BE63 0004 5985 8408 van Marc Maroye en dit tot en met 02.02.2022.