Sint-Lutgardisbasisschool gaat interlevensbeschouwelijk internationaal


Zandbergen. In de Sint-Lutgardisbasisschool in Zandbergen werd er de voorbije weken in alle klassen een interlevensbeschouwelijk project uitgewerkt met als titel “Wat ons verbindt, wat ons verdeelt? Daar wil ik wel eens een boompje over opzetten!” Gedurende een 4-tal weken werden 7 verschillende levensbeschouwingen van dichterbij bekeken en geanalyseerd. Onder andere door in dialoog te gaan met experten uit andere religies werd er gezocht naar verschillen en gelijkenissen met de eigen levensbeschouwing. Zo hield men er onder meer een gesprek met Lody B. Van de Kamp, reeds 40 jaar rabbijn in Amsterdam, schrijver van verschillende boeken, en met een aangrijpend oorlogsverleden.

Van in verschillende klassen konden de leerlingen het gesprek online via het digibord in de klas meevolgen en vragen stellen aan de rabbijn. Ook de heer Leo Smole, expert jodendom uit Amersfoort werkte mee aan het project en gaf live een inkijk in zijn synagoge. Voor de islam ging men in gesprek met Riyad Rogiest, een islamexpert en leermeester islam. Wouter de Moyer, voorganger van de Evangelische Kerk “De levensbron” uit Geraardsbergen, bracht een bezoek aan de school om zijn levensbeschouwing voor te stellen en voor het vrijzinnig humanisme kreeg men er deskundige uitleg van een leermeester zedenleer uit het GO!-onderwijs. De kleuters kregen dan weer het bezoek van enkele moslimouders die o.a. trakteerden met enkele typische Marokkaanse gebakjes.

Stefan De Smet, leerkracht en coördinator van het interlevensbeschouwelijk project is een tevreden man: “Met ons project wilden we een voorbeeld stellen als katholieke dialoogschool. We kijken verder dan onze eigen levensbeschouwing en stellen ons open voor andere levensbeschouwingen. We merkten bij onze leerlingen een grote interesse voor dit project. Ons ultieme doel was en is onze leerlingen respectvol en verdraagzaam te leren kijken naar andere levensbeschouwingen. Onbekend is immers onbemind.”

Het project eindigde op vrijdag 25 februari 2022 met een mooie rondedans met alle kinderen van de school én met een groot carnavalsfeest, want als ze in de Sint-Lutgardisbasisschool Zandbergen één ding geleerd hebben is dat er binnen elke levensbeschouwing gefeest wordt.

“Feesten werkt verbindend en brengt mensen bij elkaar, dus stellen wij het woord bij de daad”, besluiten de leerkrachten van de Sint-Lutgardisbasisschool Zandbergen.