Ivo Steyaert loopt en wint de Legends Trail in de Ardennen over 272 km.

Dat hij gene gewone kerel was, dat wisten we al. Maar wat Ivo Steyaert uit Landskouter nu weer uit zijn loopschoenen liet verschijnen was terug fenomenaal. Afgelopen weekend nam de beer van Landskouter deel aan de Legends Trail in de Ardennen, een ultraloop van maar liefst 272 km en 10000 hoogtemeters en voor 95% op off-road wegen. Op vrijdagavond werd om 18 uur het startschot in Ferrières gegeven voor een 120-tal atleten die het beste van zichzelf zouden geven. De weersomstandigheden waren wel goed maar toen de nacht viel was het daar heel koud. De temperatuur zakte er tot 7 graden onder het vriespunt. “Op een bepaald moment liep ik op de Hoge Venen aan de leiding. Het waren lange rechte stukken en de wind blies volledig in het nadeel wat het gevoel nog kouder maakte. Alhoewel ik nog twee vestjes in mijn rugzak zitten had, durfde ik niet te stoppen uit schrik dat ik de ritsen van de rugzak en vestjes niet zou kunnen open/dicht doen omdat mijn handen volledig gevoelloos waren door de koude. In zo’n geval is stilstaan een slechte optie.
Later hoorde ik dat daar verschillende andere lopers achter mij ook in de problemen gekomen waren door onderkoeling. En eenmaal dat het lichaam niet meer opgewarmd geraakt is het over en out.” aldus Ivo. Dat is ook een van de redenen waarom iedere loper een gps-tracker draagt waardoor het safety team van de organisatie kan tussen komen als er mensen in de problemen komen.

Ivo bleef dus maar doorgaan ondanks zijn gevoelloze vingers en diepte zijn voorsprong altijd maar verder en verder uit. Uiteindelijk kwam hij op zondagavond aan in een tijd van 47 uur en 35 minuten. Hij had aan de aankomst maar liefst 4 uur voorsprong op zijn eerste achtervolgers. Van de 120 deelnemers bereikten amper 43 lopers de finish wat aantoont hoe zwaar deze wedstrijd wel moet geweest zijn. “Hier is echter iedereen die aankomt een winnaar”, aldus nog de mooie woorden van Ivo. We kijken nu al uit naar zijn volgende stunt.