Stad Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem hijsen Oekraïense vlag

De stad Zottegem – burgemeester Evelien De Both (N-VA) heeft vrijdag de Oekraïense vlag gehesen aan de masten op de Sanitary-site. Het initiatief werd gesteund door de burgemeesters van Herzele (Johan Van Tittelboom, Open VLD) en Sint-Lievens-Houtem (Tim De Knyf; Nieuw Houtem).

“Wat op dit moment in Oekraïne gebeurt raakt elke Zottegemnaar”, zegt Zottegems burgemeester Evelien De Both. “Onze stad telt in totaal twintig inwoners met Oekraïense roots. De machteloosheid en het verdriet voor hun familie en vrienden in Oekraïne is immens. Uit solidariteit met hen en hun thuisland hijsen we op 4 maart om 11.00 uur de Oekraïense vlag aan het Administratief Centrum Sanitary. Zo willen we hen een hart onder de riem steken en tonen dat elke inwoner meeleeft met de onwezenlijke oorlog die in hun land plaatsvindt.”

Hoe kan je helpen?

“Om het Oekraïense volk een helpende hand te bieden, zijn al heel wat initiatieven op poten gezet. We krijgen ook veel vragen van inwoners. Daarom maakten we op www.zottegem.be/hulpvooroekraine een overzicht hoe je kan helpen: Humanitaire organisaties ter plaatse zijn op dit moment het meest gebaat bij financiële giften. Wie een inzamelactie op poten zet, kan terecht bij enkele instanties die het transport van goederen coördineren. Wie zijn huis wil openstellen voor opvang, wordt gevraagd te registeren op www.zottegem.be/plekvrij. Zo is er een duidelijk overzicht hoeveel opvangplekken er zijn in Zottegem. Zowel de Federale als de Vlaamse overheid zijn bezig om de noodopvang en begeleiding van de Oekraïense vluchtelingen optimaal te organiseren. Zodra er meer informatie beschikbaar is, worden de mensen die zich registreerden gecontacteerd. Wie nog specifieke vragen heeft kan een e-mail sturen naar solidariteit@zottegem.be.”

Er worden ook affiches verspreid bij alle handelaars in het centrum, een initiatief van TR-Graphics.
X