Anny Bert: Zwandelt je oma nog?

Nee, viespeuk ! Begin niet dadelijk je hersenen te pijnigen en te grasduinen in vunzige woorden. Jij dacht zeker al direct dat het woord verre familie is van zwaffelen, je weet nog wel, het woord van het jaar in 2008 ?

Is het woord zwandelen komen overwaaien uit Zweden of was het groene Almaci die het nog in allerijl bedacht toen ze ging wandelen en tegen al dat zwerfvuil op haar tocht moest aankijken ? Ze wapende zich dan telkens ook bij elke wandeltocht met prikker en grote plastic zak om op die manier het milieu een dienst te bewijzen. Zwandelen ! Zwerfvuil + wandelen …

Leuk, zeg je ? Onnozel, vind jij ? Vergezocht ? Belachelijk ? Een schande, noem jij het en ik kan dat verstaan want jij bent dan ook zelf  een sluikstorter en extra vervuiler.

Misschien kwamen de 3 grote zakken tegen een assistentiewoning in de Ooststraat wel van jou een week of twee geleden. We wisten als buurt eerst niet goed of we nu moesten jubelen en juichen, het Hallelujah van Händel of dat van Leonard Cohen al aanheffen nog in volle vastentijd. Moesten we met een gelegenheidskoortje onze euforie uitzingen nu we ook, eindelijk, ons eigen sluikstort hadden, in eigen straat, onder eigen raam, onder eigen neus ? Hoewel…Niemand uit de buurt voelde zich geroepen om dubbelgeplooid over Albert snuivend heen te bewegen en evenmin over Albert II, niet die van Coburg maar van Heijn want de zakken droegen hun visitekaartje en ook niet over Carrefour, nog steeds speurend naar kwalijke geurtjes.

Maar die waren er niet eens. De 3 zakken lagen mooi gedisciplineerd op een rij op de stoep en lieten zelfs geen nat, klef spoor van verrotting of ontbinding op de straatstenen achter.

Ook na dag 2 en 3 bleef alles droog. Er was zelfs geen lijkgeur en dito vocht van een cadaver van een kat die men uit een vijvertje of een zwembad had geschept. Hoe laag kan iemand vallen om ons, de buren, te ontgoochelen en zelfs beet te nemen, te foppen. Vuil trekt vuil aan, zijn mijn overgrootvader altijd, en hij wees met één vinger, hij had er nochtans meer, naar de strontvliegen boven de mesthoop op het erf pal voor de deur. Nu was er wel de kop af, de weg lag open voor nieuwe overtredingen maar de buurt wapende zich.

Om ook in Oosterzele en Zwevegem en Ternat duidelijk te maken dat er in Bevegem voortaan keuze was uit meer dan één of twee en zelfs drie sluikstorten, richtten we OP op. Nee, Denise, hop hoor je me niet roepen. OP staat voor Ooststraat Proper !

Bij onze eerste OP-vergadering, nee Pierre, niet “hop” van bier, we zijn en hebben geen bierdrinkers in onze OP-rangen en lees begot ook niet hopranken, op die vergadering dus zamelden we geld in voor een wildcamera. We kochten die niet in de Hoogstraat bij Erokoning. Hoe kom je erbij : een camera verborgen zeker in je taxushaag waarmee je je wilde buurvrouw op beeld vastlegt of zelf de wildernis intrekt…

Nu is het enkel nog zoeken naar een geschikte plaats om onze wildcamera op te hangen. Een haakje hebben we al, net als een hamertje en dat is geen Gammaatje, wel nog een oerdegelijk Sixtusje. Er heerst nog enige verdeeldheid binnen OP rond de vraag : Waar hangen we het plaatje HIER HANGT EEN WILDCAMERA, duidelijk zichtbaar of goed verborgen ?

Die drang om nieuwe woorden door samensmelting te bekomen en tegelijk het milieu een beetje te dienen, zal zich na zwandelen verder doorzetten. Want het hoeft echt niet altijd wandelend dat we het zwerfvuil aanpakken. Wat dacht je van zwietsen, jawel, op de fiets, of zoals in de Camargue zwaardrijden : zwerfvuil verwijderen bij het paardrijden. In Friesland red je het milieu met zwierljeppen als men bij gracht of sloot zwerfvuil heeft achtergelaten. Het kan zelfs vanop het skateboard:  dan hebben we het over zwateboarden. Ligt er sneeuw, ga dan zwanglaufen of doe aan Nordic zwalking. Red het milieu en ga zweizen naar verre streken. Je kan ook gaan uitzwaaien aan zee, met zak en prikker of trek naar de duinen om er je geest leeg te maken en aan zwoga te doen. Mag het ook een ietsje luchtiger ? Wat dacht je van flomposteren : flirten tijdens het composteren ?En van flikflosteren  ?

 Met nog een andere term zat Ruud Hendrickx dagenlang zeer verveeld bij het samenstellen van de nieuwe Dikke van Dale. De hamvraag was opnemen in de woordenlijst of weigeren. En welk van beide nieuwe termen zou hij weerhouden ? Ging hij luisteren naar Goedele Liekens en ja zeggen of ging hij luisteren naar het bisdom en een overduidelijk nee uitspreken of zou hij rekening houden met de mening van ene Anuna de Wever en een Nic Balthazar ?

Het was tenslotte Lydia Peeters die de knoop doorhakte en voorstelde een van beide woorden volgend jaar tot woord van het jaar op te bergen : zwippen of wipposteren. Ze is toch voor iets minister van verkeer.