N-VA Ninove vraagt extra investeringen voor fiets- en voetpaden en een betere weginfrastructuur

Het is erg gesteld met het wegdek van veel rijbanen, fiets- en voetpaden in Ninove en haar deelgemeenten. Dit leidt tot gevaarlijke situaties voor zowel de automobilist als de zwakke weggebruiker. De algemene toestand van ons wegennet is erbarmelijk met als oorzaak het gebrekkige investeringsbeleid van het stadsbestuur in de afgelopen tientallen jaren.

De staat van de straat

Dat valt ook af te leiden uit de cijfers van de gemeente-stadsmonitor van 2021. Slechts 23% van de Ninovieters is tevreden over de staat van de fietspaden, louter 30% is blij over de voetpaden en volgens 38% van de bevraagde burgers is de wegconditie aanvaardbaar. Het meest schrijnende is dat amper 24% van mening is dat de jeugd op een veilige manier naar school kan. Deze cijfers liggen veel lager dan in andere steden en gemeenten binnen Vlaanderen.

Showpolitiek

Er zijn nu een aantal dringende herstellingen aangekondigd in de binnenstad en een aantal deelgemeenten. Maar met wat lapwerk hier en daar komen we er niet en doortastende investeringen zijn broodnodig. Dat nieuwe likje verf of de verbreding van de fietssuggestiestroken zijn doekjes voor het bloeden en een schitterende voorstelling van showpolitiek.

Aspelare

Eén van de vele triestige voorbeelden van een gebrek aan investeringen in onze weginfrastructuur is Aspelare. Erwin De Mulder (N-VA bestuurslid) vindt dat er dringend werk moet worden gemaakt van een grondig herstel van de dorpsparking. Deze zit vol putten en de afbakening van de parkeervakken is reeds jaren verdwenen. Zelfs de bloemperken worden gebruikt als sluikstort.

Als inwoner van Aspelare vraagt Erwin De Mulder ook een grondige aanpak van de algemene verkeersveiligheid in het dorpscentrum. Voetpaden zijn er nauwelijks of ze zijn in heel slechte toestand. Ouders met een kinderwagen of mensen met een rolstoel zijn bijna verplicht om op het smalle fietspad naast de gevaarlijke Geraardsbergsesteenweg te wandelen.

Parlementaire vraag

Op vraag van N-VA Ninove heeft Joris Nachtergaele (Vlaams volksvertegenwoordiger N-VA) aan de Vlaamse minister van mobiliteit gevraagd om op de drukke steenweg knipperlichten te plaatsen. Samen met een bijkomende oversteekplaats ter hoogte van de Wildendries en het Schoolstraatje zou dit de schoolgaande kinderen beter moeten beschermen. Het antwoord van Open VLD minister Lydia Peeters was echter ontgoochelend.

Karolien De Roose, N-VA gemeenteraadslid, zal dit ook verder opvolgen in de gemeenteraad en de meerderheid vragen om bijkomende investeringen uit te voeren. De Ninovieters vragen al jaren een betere weginfrastructuur.