©Forza Ninove - Pfos

Forza Ninove wil dat Ninovieters dringend ingelicht worden over PFAS-vervuiling in de stad

Forza Ninove wil duidelijkheid in verband met mogelijke PFAS-vervuiling in bepaalde delen van Ninove -centrum. Zo werden, op basis van een tussentijds PFAS- rapport, voor verschillende plaatsen in onze stad beperkingen opgelegd voor grond- en drinkwatergebruik, de zogenaamde “no-regret-maatregelen”.

©Forza Ninove – Pfas kaart Ninove

Telkens worden de beperkingen opgelegd in een omtrek van 100 meter vanaf de perceelsgrens. De maatregelen gelden op en rond alle brandweeroefenterreinen en sites van een zware industriële brand, waar gebruikgemaakt werd van PFAS-houdende blusschuimen.

Het betreft volgende gebieden: Mallaadstraat nr. 11 , Pamelstraat-Oost 143 , Désiré De Bodtkaai nr. 3, Fabriekstraat, Elisabethlaan 143.

 

 

 

Forza Ninove wil dat Ninoofse bevolking dringend wordt geïnformeerd

Forza Ninove vraagt het stadsbestuur de bevolking zo vlug mogelijk in te lichten omtrent de maatregelen die best in acht worden genomen. Vooral het vermijden van het gebruik van grond- en drinkwater moet dringend gecommuniceerd worden. Guy D’haeseleer, Fractieleider van Forza Ninove, zal het stadsbestuur hierover interpelleren op de volgende gemeenteraad.

Wat is het verschil tussen PFAS en PFOS?

PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische verbindingen die door de mens worden gefabriceerd. Het is een verzamelnaam voor meer dan 6.000 stoffen. Ook PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) behoort tot de grote PFAS-familie.

Waar zitten PFAS in?

PFAS hebben handige eigenschappen: ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Ze zitten in verschillende producten. Bijvoorbeeld in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica.