Lezersbrief: Tips van de overheid om energie te besparen

Zet de verwarming 1 graadje lager, is één van de tips uit de nieuwe campagne van de overheid om energie te besparen, de energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen en zo ook Oekraïne te helpen. Elf miljoen kleine beetjes, dat maakt een groot verschil, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) die de campagne donderdag voorstelde.

Kan iemand me overtuigen dat bij de overheidsdiensten de “dikketruiendagen” zich aaneenrijgen omdat de temperatuur er constant al rijkelijk laag was ? Is iemand bereid me te laten geloven dat wie het laatst naar buiten stapt, niet alleen de lichten dooft maar voortaan ook nog één uur voor vertrek de thermostaat een dreun geeft naar 15° ? Probeer maar.

Na verbouwingswerken die 6 jaar duurden, opende CAW Zottegem zijn kantoren in de Ooststraat, kantoren die 3 verdiepingen beslaan. Na 6 jaren van bouwwerfbewegingen met kranen en bobcats en bergen zand en jarenlang hels  lawaai veranderde de buurt na de opening van het CAW plots in een nachtelijke Place Pigalle, wat de lichtrijkdom dan toch betrof.

Want toch tenminste één keer per week bleef op een ganse verdieping alle licht branden, liefst zelfs nog bij een verlengd weekeinde. De Ooststraat baadde in een zee van licht, wekelijks toch eenmaal, soms zelfs tot driemaal in één week. Dat is na 7, 8 jaar stilaan wat verbeterd hoewel de kinderen in de woning rechtover CAW nog regelmatig zonder bureaulamp vanuit bed kunnen verderlezen in een spannend boek. Nu eens blijft de bovenverdieping soms dagen naeen feestelijk verlicht, alleen de Jingle Bells mankeren rond Kerst, dan weer is het de benedenverdieping en de binnentuin die onze eigen tuinen een feeërieke sfeer bezorgen. Pendelaars die met de laatste trein ’s avonds door de Ooststraat huiswaarts stappen, kunnen gerust nog op straat hun Metro-krantje verder uitlezen. CAW heet wel voor iets : Centrum ALGEMEEN WELZIJN.

Moet ik mijn mening herzien als ik denk dat het personeel, gewend als ze zijn de kantoren te verlaten zonder de lichten te doven, wel gewetensvol de verwarming uitschakelen ? Moet ik ook die mening herzien dat ze na de oproep van Tinne een uur voor einde werkschema de thermostaat voortaan al op 15° zullen zetten ?

Misschien volgen binnenkort tips van de brave burger aan de overheid om minder naïef te zijn…

Anny Bert