Brooddozen met chips, restjes gefrituurd eten en stukjes pizza: Vooruit Zottegem pleit voor 1 euro maaltijden op school

Oppositiepartij Vooruit Zottegem pleit ervoor om 1 euro maaltijden aan te bieden op school voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Bevoegd schepen van Sociale Zaken Jenne De Potter (CD&V) zegt het voorstel te zullen onderzoeken, maar geeft alvast aan dat het niet realistisch is uitgewerkt en het sowieso om een zeer zware, niet-gebudgetteerde investering zou gaan.

“Dankzij de 1 euro maaltijden kunnen kinderen uit kwetsbare gezinnen goedkoop warm en gezond eten op school. We mogen niet tolereren dat kinderen met een hongerige maag in de klas zitten want je concentreren lukt niet met een lege maag,” zegt Vooruit-raadslid Kurt De Loor. “Toch is een lege brooddoos een dagelijkse realiteit bij naar schatting één op vier kinderen. Steeds meer armoedeorganisaties en scholen trekken aan de alarmbel: chips, restjes gefrituurd eten, een stukje pizza, soms is er zelfs geen brooddoos. De verhalen zijn schokkend, maar er rust nog een groot taboe op. Alle scholen zijn het erover eens: het brooddozenprobleem is een dagdagelijkse uitdaging. Het is heel dichtbij, in de klas van onze kinderen of kleinkinderen. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen in de basisscholen recht hebben op een gezonde, warme maaltijd stellen we voor om kinderen uit kwetsbare Zottegemse gezinnen aan één euro gezond te laten eten op school. Gezonde voeding is cruciaal voor de goeie ontwikkeling van kinderen. Door kinderen goedkoop een gezonde, warme maaltijd aan te bieden op school, kunnen we ervoor zorgen dat alle Zottegemse kinderen zeker één keer per dag een voedzame hap krijgen. Het systeem bestaat al in Oudenaarde, daar neemt het Sociaal Huis samen met de scholen een leidende rol, het is dus perfect haalbaar. Vooruit We zullen het voorstel voorleggen tijdens de volgende gemeenteraad en hopen dat de meerderheid zich erachter schaart. Ik denk dat we over de partijgrenzen heen het probleem van de lege brooddozen kennen, ik ben er rotsvast van overtuigd dat we lokaal het verschil kunnen maken als we dat willen.”

Reactie schepen van Sociale Zaken Jenne De Potter

“Elk haalbaar voorstel dat iets kan doen tegen armoede willen wij kritisch maar welwillend blijven onderzoeken. Zelf doen we evenwel al heel grote inspanningen. We zullen ook dit voorstel onderzoeken op zijn financiële haalbaarheid en hierover ook in overleg gaan met de scholen. Het voorstel houdt immers in dat de Zottegemse belastingbetaler het verschil tussen de kostprijs van de dagelijkse maaltijd die de school aanrekent en het bedrag van 1 euro, bijpast.  Dit is financieel een zeer zware ingreep die niet is gebudgetteerd. Evenwel hebben vanuit het OCMW al heel wat initiatieven genomen en doen we al het volgende.  Voor kinderen van cliënten van het Sociaal Huis, wordt de schoolmaaltijd trouwens al volledig ten laste genomen. Kwetsbare gezinnen kunnen ook een maaltijdpas aanvragen waarmee ze voor 1,5 euro een warme maaltijd kunnen eten in het sociaal restaurant. Verder worden ze ook aangemoedigd om deel te nemen aan het ‘Aan tafel in 1-2-3 euro’-project’ dat wordt georganiseerd in samenwerking met warenhuis Colruyt en de sociale instanties en kunnen ze gebruikmaken van de voedselbedelingen van vzw Lichtpunt. Het voorstel zoals nu gedaan door Vooruit is duidelijk ook nog niet rijp voor toepassing vermits het niet voorzien is van een reglement met criteria en voorwaarden en er geen financiële middelen zijn voorzien. Het is wel opvallend dat Kurt De Loor 15 jaar OCMW voorzitter is geweest, in die periode heel wat steden en gemeenten hebben geëxperimenteerd met 1€ maaltijden – zeer velen hebben het initiatief weer afgeschaft – maar hij zelf nooit dit initiatief heeft genomen.”