erfgoeddag 2022 Lierde

Lierdse Cultuurraad laat dorpsschooltje herleven.

Voor de Erfgoeddag, een jaarlijks cultureel evenement dat dit jaar doorgaat onder het motto Erfgoeddag maakt school reconstrueerde de Lierdse Cultuurraad, met de hulp van heel wat Lierdenaars en niet-Lierdenaars die het nodige materiaal ter beschikking stelden, een heus klaslokaaltje in de oude gemeenteschool te Sint Maria Lierde (nu beter gekend als ’t Zaaltje van Méke Mol)

Maar niet enkel een klaslokaaltje doch ook een dorpscafeetje van weleer vindt er onderdak.

Om de sfeer van het schoolverleden te doen herleven zijn er ook nog oude speelplaatsspelletjes te bekijken en eventueel te spelen. Verder zullen er ook uitzendingen gevolgd kunnen worden van Schoolradio en -TV.

Je zal er kunnen bladeren in het schoolalbum met oude klasfoto’s uit de voormalige dorpsschool maar ook uit andere Lierdse scholen.

Als klap op de vuurpijl zal op 24/4 om het uur het klaslokaal gevuld zijn met spelers van de toneelkring SIMALI die een klein toneeltje “de dorpsschool herleefd” zullen brengen.

Allen die willen kennismaken met het schoolleven van weleer of zij die de nostalgie van vervlogen tijden nog eens willen proeven zijn dus op 24 april 2022 tussen 13u00 en 19u00 vriendelijk uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan “Erfgoeddag maakt school” in het zaaltje van Méke Mol aan de Dorpsstraat te Sint Maria Lierde.

Opdat de bezoekers zich nog meer zouden kunnen inleven in het schoolleven van weleer stelde cultuurambtenaar Lieve Henau een prachtige brochure samen over hoe het er, zowel op nationaal vlak als in de dorpen en gemeenten, aan toe ging en hoe alles evolueerde.

Maar er is dit jaar meer. Erfgoeddag breidt uitzonderlijk met een hele week uit, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 april 2022. In die week nodigt Erfgoeddag de scholen uit om erfgoed in de kijker te zetten in de school zelf en in de klas.

Op 10 mei 2022 vindt de jaarlijkse cultuurdag voor het 4de leerjaar plaats in het oude dorpsschooltje om de jongeren kennis te laten maken met de school van weleer.

Ook de bewoners van het Kartuizerhof komen in deze week langs voor een nostalgisch bezoekje aan het voor hen waarschijnlijk zeer herkenbaar klaslokaaltje.