ASZ organiseert campagne tegen toenemende verbale en fysieke agressie tegen zorgpersoneel

‘Sinds de tweede coronagolf botst het zorgpersoneel op steeds meer weerstand, boosheid en agressie.’


Geraardsbergen/Aalst/ Wetteren. Steeds meer zorgverleners krijgen te maken met verbaal en fysiek geweld binnen het ziekenhuis. Daarom start het A.S.Z. met een nieuwe campagne ‘Wij zijn geen doelwit van agressie’ om agressie tegen zorgverleners een halt toe te roepen. ‘Sinds de tweede coronagolf ervaart het zorgpersoneel meer weerstand, boosheid en agressie. Wanneer een van onze medewerkers een bezoeker of patiënt aanspreekt over de huidige coronaregels worden zij soms geconfronteerd met scheldwoorden of geschreeuw.’

‘Onze medewerkers krijgen regelmatig te maken met intimidatie of agressieve’, vertelt Sabine Siau, directeur patiëntenzorg A.S.Z. Met deze campagne wil het ASZ het grensoverschrijdend gedrag tegen gaan. Sinds de tweede coronagolf botst het zorgpersoneel op steeds meer weerstand, boosheid en agressie. De directie begrijpt dat de emotionele druk bij iedereen door de coronaperikelen heel hoog licht. De beperkte maatregelen wat betreft de bezoekregeling aan het ziekenhuis doen de frustraties soms heel erg oplopen, ‘maar dit mag uiteraard niet op onze zorgverleners afgereageerd worden’.

Volgens de directie zou het het aantal agressie-incidenten toenemen. ‘Ze leiden ertoe dat mensen hun motivatie kwijt raken, opgebrand raken en stoppen met werken in de zorg. Onze zorgverleners zijn broodnodig als we deze crisis samen willen doorstaan’, vertelt Sabine Siau, directeur patiëntenzorg.

De komende weken zal het A.S.Z. met een anti-agressiecampagne proberen om het agressieve gedrag naar het zorgpersoneel te verminderen. Deze campagne zal bestaan uit een social media-campagne en affiches die zich op verschillende locaties in onze ziekenhuizen zullen bevinden. Op deze affiches staat te lezen: ‘Wij zijn geen doelwit van agressie’. Daarbij worden de medewerkers worden afgebeeld met een schietschijf.

Voor meer info: Wij zijn geen doelwit van agressie

Julien Borremans