Streetsurveys door Fiberklaar zorgen voor onrust in Zottegem

Deze week circuleren in Zottegem heel wat meldingen op sociale media (Facebook, Hoplr…) met ongerustheid omdat huisnummers en voorgevels gefotografeerd worden door een onbekende in een blanco fluohesje met kap op het hoofd.  Het blijkt hier te gaan om een onderaannemer van Fiberklaar, dat onderzoekt momenteel of er een fibernetwerk kan aangelegd worden in Bevegem. De firma doet blijkbaar niets onwettig, maar inwoners laten weten het “jammer te vinden dat de buurt niet eerst geflyerd werd met de bedoeling van deze fotosessie” en zij gingen dan maar zelf op onderzoek over wat er gaande is.

De Politie bevestigt weet te hebben van de fotosessies. “Betrokken firma heeft onze diensten in kennis gesteld van de uitvoering van hun werken”, klinkt het. “Het betreft de firma “Smartlane” die in onderaanneming van de firma “Fiberklaar” en in Zottegem en Brakel foto’s moet nemen van de voorgevels van woningen”. Volgens de info die Fiberklaar deelt, moet elke “fotograaf” een fluojasje dragen met het logo van de firma + identificatiebadge. Dit is volgens info van buurtbewoners daar in Bevegem alvast niet het geval. Betrokkene droeg behalve een pet en een kap enkel een fluohesje zonder leesbaar logo van de firma. “Logisch dus dat heel wat inwoners niet begrepen wat er gaande is”, klink het vanuit Bevegem. Ook op de website van Stad Zottegem of de gemeente Brakel is geen informatie te vinden.Het is blijkbaar de bedoeling om de openbare wegen en de aansluitingen naar de individuele percelen op te meten en de nodige voorbereidingen op te maken. Medewerkers of onderaannemers van Fiberklaar zijn in principe herkenbaar aan een fluo hesje met opschrift ‘Fiberklaar’ en beschikken over een geldige legitimatiepas met foto. Men verzamelt data die niet-persoonsgebonden zijn en enkel gebruikt worden voor de voorbereiding van de aanleg van nutsleidingen.Op de website van Stad Geraardsbergen, waar een gelijkaardige ‘streetsurvey’ gebeurt, is wel meer info te vinden over de bedoeling van Fiberklaar;Waarom wordt er een foto genomen van jouw huis, brievenbus en/of gevel?

  • Google Maps is niet up-to-date. Het is belangrijk dat de actuele situatie van de gevels en ondergrond zichtbaar is.
  • Fiberklaar wil het aantal woningen per straat in kaart brengen.
  • De “surveyors” tellen het aantal bellen en nemen er een foto van; Er wordt een foto gemaakt van de ondergrond (klinkers, asfalt, beton…) om te onderzoeken of de glasvezelkabel eenvoudig naar jouw woning kan worden gebracht.
  • De surveyors controleren op welke woningen er een gevelkabel kan worden bevestigd.
  • Bij woningen waar een gevelkabel onmogelijk is (vaak bij nieuwbouwwoningen, woningen met crepi of blauwe steen) wordt een foto gemaakt als bewijs.
  • De foto’s worden enkel gebruikt voor dit onderzoek. Als het project opgeleverd is, worden de foto’s vernietigd.
  • De foto’s worden sowieso nooit langer dan 5 jaar bewaard.
  • In het kader van de GDPR-wetgeving kan je via “Fiberklaar” toegang krijgen tot de foto’s die genomen zijn van jouw woning.
  • Twijfel je of of sommige technici weldegelijk werken in opdracht van Fiberklaar? Spreek hen aan en vraag hun identificatiebadge of bel Fiberklaar op 078-319987.Is een situatie echt verdacht en vertrouw je het zaakje niet, bel dan 101.