Het kind van toen’ geïllustreerd aan de hand van oude schoolplaten

op erfgoeddag én tot en met 8 mei.

In Cultuurhuis Merelbeke komt het schoolthema uitgebreid aan bod op de erfgoeddag én tot en met 8 mei. De expo gaat door in de gang, op de eerste verdieping van het Cultuurhuis. Expo, spel en film.

We vinden ze intussen op schoolzolders, bij brocanteurs …: de didactische prenten met Bijbelse taferelen, historische mijlpalen, schoonschrifttekens … op karton of op doek tussen twee stokken aan de klasmuren. De juf of meester vertelde er op een memorabele dag een verhaal bij. Rudy Malfait die meehielp de expo vorm te geven en Erwin Ketels, die voor heel wat bruiklenen zorgde.

FILM ‘Straffe schoolverhalen en disciplinering’ (met interviews van Merelbekenaren)

Weet u hoeveel basisscholen Merelbeke en deelgemeenten telden tijdens vorige eeuw? Katholieke en gemeentelijke? Hoe was het om toen naar school te gaan? Kom kijken en luisteren naar enkele herkenbare en ludieke schoolherinneringen: kattenkwaad uithalen is van alle tijden, de vorm die het aannam én de straf die erop volgde, veranderde doorheen de tijd. Deze verhalen van slechte en goede punten, gebracht door jonge en oudere Merelbekenaars, werd door Tony Haemers van filmclub de Drake samengesteld tot een boeiende film.

Munte: Expo ‘Blijde herinnering’

Org. Vzw Uitmuntend, de Muntenaar i.s.m. Erfgoed Flora.

In een tijd van toenemende secularisatie verdwijnt langzaamaan het ritueel waarbij kinderen hun doopgeloften hernieuwen onder de vorm van een eerste, plechtige communie en vormsel. Dit communiegebeuren verliep meestal in schoolverband. De expo belicht deze traditie die gepaard gaat met feestelijkheden waarbij specifieke kledij, geschenken, uitnodigingen, e.a. aan te pas komen.

zondag 24 april t.e.m. 29 mei, op zondagen van 10 tot 17 uur, op weekdagen van 13.30 tot 17 uur.

Melsen Auteurslezing ‘Vroeger was alles anders’ – Org. Werkgroep Erfgoed Melsen

Korneel De Rynck, auteur van de gelijknamige bestseller schetst een beeld van het leven van rond 1950. Sindsdien wijzigde het dagdagelijkse leven zich aanzienlijk: jongeren zullen er zich over verbazen, de oudere generatie zal er zich in herkennen. Zijn verhaal gaat over koffie met cichorei, over buurtcinema’s, toiletten buitenshuis, … en over het schoolleven van toen.

zondag 24 april  van 15 tot 16 uur. Gesubsidieerde vrije basisschool SG de Graankorrel, Gaversesteenweg 853, Melsen

Bezoek in groep met (gratis) gids? Neem contact op met:  erfgoed@merelbeke.be of 0474 85 56 14 (voormiddag)