Duizenden burgers kanten zich tegen mogelijke komst kazerne

Boze burgers vragen onmiddellijke intrekking kandidatuur kazerne

 


Geraardsbergen/Schendelbeke. Zaterdagnamiddag 23 april verzamelden een 200-tal actievoerders aan de trappen van het stadshuis op de Markt van Geraardsbergen om hun onvrede te uiten over de mogelijke komst van een kazerne in Schendelbeke. Om hun ongenoegen kracht bij te zetten, reden 35 tractoren vanuit Schendelbeke naar het centrum van de stad. De actievoerders vroegen met o.a. spandoeken en veel getoeter aan het stadsbestuur om hun plannen in te trekken. In de raadszaal van het stadhuis overhandigde een delegatie onder leiding van Herman Herpelinck meer dan 3000 handtekeningen van ontevreden burgers aan burgemeester Guido De Padt.

Het burgerprotest tegen de militaire kazerne groeit zienderogen. Het actiecomité ‘Red de Godsbergkouter’ verzamelde zaterdagnamiddag 23 april een 200-tal manifestanten en 35 tractoren om hun ongenoegen kracht bij te zetten. Ook enkele gemeenteraadsleden van de oppositie waren van de partij. ‘Vele burgers van de dorpen rond de kazerne zijn woedend. Zonder de burger te informeren, zonder overleg, zonder inspraak van de bevolking, in alle geheimdoenerij diende het stadsbestuur van Geraardsbergen eind februari de kandidatuur voor een militaire kazerne in’, laat een ontevreden Schendelbekenaar weten.

‘Een prutsdossier…’
Ook Jan Hanssens van het actiecomité ‘Red de Godsbergkouter’ – die de manifestanten op de Markt toesprak – nam geen blad voor de mond; ‘Een prutsdossier, in zeven haasten ineengeflanst. Het stadsbestuur van Geraardsbergen had ruimschoots de tijd om een degelijke studie te laten uitvoeren, maar het ingediende dossier ‘rammelt’ langs alle kanten. De straffe uitspraken van het stadsbestuur over de economische meerwaarde bij de komst van een kazerne in onze streek zijn niet door wetenschappelijke studie onderbouwd.’

De ondertekenaars van de petitie maken zich grote zorgen over de impact van de kazerne op de mobiliteit, op het ecosysteem en de lawaaihinder. Daar er een hogedrukgasleiding onder de grond loopt, vrezen ze bovendien een impact op de veiligheid van de buurt. ‘De hogedrukgasleiding onder het militaire oefenterrein wordt zelfs in het dossier niet vermeld. Welk stadsbestuur brengt de veiligheid van mensen in gevaar?’ vraagt Jan Hanssens zich af.

Het actiecomité verzamelde meer dan drieduizend handtekeningen uit protest tegen de komst van het ‘Kwartier van de toekomst.’ Burgers van Schendelbeke, Idegem, Smeerebbe-Vloerzegem en omliggende dorpen ondertekenden de petitie en beklemtonen dat zij het restje landelijke karakter van hun dorpen willen behouden. Deze petitie werd door een delegatie van het actiecomité onder leiding van Herman Herpelinck in de raadszaal van het stadshuis aan Burgemeester Guido De Padt en de rest van het schepencollege overhandigd.

Compensaties
Het stadsbestuur liet vorige week al weten na te gaan hoe de boeren voor het verlies van hun gronden kunnen worden gecompenseerd. Volgens het stadsbestuur biedt de mogelijke komst van een militaire kazerne heel wat mogelijkheden. ‘Er zullen 1.200 arbeidskrachten tewerkgesteld worden in het Kwartier, waarvan 1.020 nieuwe arbeidsplaatsen. Deze omvatten niet alleen militaire profielen maar ook technici, administratieve medewerkers, chauffeurs, medici, informatici…’

Op het voorziene oefenterrein naast de nieuw te bouwen kazerne loopt bijvoorbeeld een aardgasleiding onder de hoogspanningslijn. ‘Deze leiding zit voldoende diep onder de grond en vormt geen enkel gevaar. In de plannen is het bovendien niet voorzien om nieuwe gebouwen op te richten op het oefenterrein. Maar we begrijpen uiteraard de ongerustheid van de mensen, en appreciëren dat ze hun vragen en bezorgdheden met ons delen’, zegt burgemeester Guido De Padt.

Defensie beslist in juni of er een nieuwe kazerne komt. Naast Geraardsbergen is ook Gavere en Aalter nog in de running. Intussen kondigde het actiecomité verdere acties aan.

Julien Borremans