“Erfgoeddag maakt school” in de oude dorschool van Sint Maria Lierde werd geweldig succes.

De schoolbel klingelde, de klompen kletterden en de luide stem van de meester weergalmde door de gang en de klas.

Op 24/04/2022 vonden tijdens Erfgoeddag ruim 200 bezoekers de weg naar het, door de Lierdse Cultuurraad gereconstrueerd, klasje uit de jaren ’50.

Op de speelplaats konden de jongeren kennismaken met de speelplaatsspelletjes van weleer of konden ze samen met de ouderen deze ook eens uitproberen. Dit alles onder het toezien oog van “de meester” en meneer pastoor.

In het klaslokaaltje kon men de sfeer van het schoolleven van weleer opsnuiven door het vele aanwezige schoolmateriaal doch vooral mede door de spelers van toneelvereniging SIMALI die er om het uur het stukje “de dorpsschool herleeft” brachten.

Als men moe was van het spelen op de speelplaats of het stilzitten tijdens de les kon men nog een bezoekje brengen in het dorpscafétje “Bij den board”.

Hier kon men enkele authentieke programma’s van Schooltelevisie volgen en snuisteren in een fotoboek met heel wat oude klasfoto’s van de verschillende Lierdse scholen. Er werden heel wat herinneringen opgehaald door enkele leerkrachten en oud-leerlingen die elkaar hier terugvonden.

         

Gemeenteraadslid Jordy De Borre, schepen Antoine Van de Maele, burgemeester Jurgen Soetens, schepen Eeman André, Mevrouw Eeman, schepen Erna Antoine.

     

   

    

       

   

 

 

X