Geraardsbergen: Wings of Memory stel replica V1 voor

" Vliegende bommen van Geraardsbergen "

Wings of Memory, een groep gepassioneerde vrienden, met een uit de hand gelopen hobby voor luchtoorlog. Sinds 2019 aanwezig in het Museum Huge met een permanente tentoonstelling van opgegraven artefacten van gecrashte vliegtuigen uit onze streek.

Zaterdag aan de vooravond van erfgoed dag stelde Wings of Memory uit Geraardsbergen hun nieuw project voor in het musea Hunnegem “Vliegetende bommen van Geraardsbergen “.

Een project ontstaan, in de Komlamour te Ophasselt, toen Stefan Delannoit en onze vriend Guy Wattez het hadden over een V1 crash te Ophasselt. WOM wist al van deze inslag maar had nog niet de nodige info en contacten om een detectie, opgraving te starten. Dankzij Guy, die nu opstond en ging slapen met het V1 mysterie, kon door correcte aanwijzing een detectie en eerste opgraving gedaan worden. Er werden getuigen gevonden van het gebeuren. De detectie I opgraving leverde een mooi resultaat maar ook een groter mysterie. Alle getuigenissen waaronder het officiële rijkswacht verslag van toen sprak over een V1, de gekende vliegende bom. Het team zocht naar correcte gegevens om zeker te zijn dat het om een V1 ging maar zelf V1specialisten vonden geen bewijs en men vreesde dat we dit dan niet zouden kunnen. Guy beet zich vast en trok zijn stoute schoenen aan en mailde naar een professor beroemd in de V1/V2 geschiedenis. Tot zijn verbazing kreeg Guy een direct antwoordt waarin DR. lng Olav Przybilski uit Peenemude ( National Geographic ) hem confirmeerde dat het om een V2 ging. In de volksmond een raket en gekend van de aanval op de REX bioscoop te Antwerpen. De V1 was gekend door het sputterend geluid van de typische jet puls motor, en vooral men wist wanneer dit stopte deze viel en de explosie volgen zou. De V2 hoorde men niet en is de voorloper van wat wij huidig de Missels noemen. Gelijklopend waren 2 van onze leden, Peter en Wannes, tijdens een van hun internet zoektochten gevallen op een V1 replica schaal 5/8 gemaakt door vader en zoon Sturm.Wings of Memory is zeer blij dat vader en zoon toezegden voor de aanschaf van de Vl door WOM en zagen dat hij een goed onderkomen zou krijgen. Het belangrijkste is dat wij allen met deze tentoonstelling, jong en oud, inzicht te geven over deze V wapens .

David Larmuseau kreeg de eer om het poortlintje door te knippen.

V1 replica schaal 5/8 gemaakt door vader en zoon Sturm

vader en zoon Sturm samen de super mol Guy Wattez