Anny Bert: Lang leve het productiehuis van Thuis

Amper een week geleden hoorden we, direct uit een VRT-mond, dat onze nationale omroep stopt met het maken van series, een sector waarvoor diezelfde omroep nochtans steevast in de prijzen viel.

Ik heb in die week intussen al veel en diep nagedacht en nee, niet weer over Zottegem en een nieuwe burgemeester en een splinternieuwe schepen. Je kan toch niet blijven wakker liggen en overknabbelen hoe het verder moet met dat sluikstorten, deze week nog van een robuuste hoekzetel in Bevegem. Heel moeilijk kan het toch niet zijn, dames-schepenen, om de dader op de bon te zwieren : de zetel stond vóór de deur van nr.11. Jullie hoefden enkel aan te bellen en de bon onder hun neus te steken, zwieren was zelfs niet nodig geweest.

Voor de stukken laminaat tegen het hek van de school rechtover de uitgang van het station, zit het dan weer gans anders. Of toch niet. Misschien is de man, het zal wel een man zijn want vrouwen hebben heel weinig binding met gebruikt laminaat, van plan geweest de bus te nemen met zijn lading en mocht hij de bus niet op. De Lijn kán soms heel moeilijk doen. Dat is waar.

Ik wilde ook niet wakker liggen met het beeld op mijn nachtelijk netvlies van Fluvius en de werken die ze in juni 2021 in de Ooststraat startten en die een jaar later nog geen einde namen. Kom gerust een keer te voet langs, dames-schepenen, en rem eens af ter hoogte van nr.24 maar dan ook weer niet te bruusk om al dat zand niet de hoogte in te jagen. De Ooststraat is, wás een propere straat en de rol dikke zwarte kabel die al 11 maanden het voetpad siert, geeft de straat dat heel speciaal tintje. Vuil heet zoiets.

Waarover ik dan wel lang en diep nadacht ? Over dat productiehuis dat de zorg op zich moet nemen over Thuis, het troetelkind en na verloop van tijd het zorgenkind van VRT.

Als ik terugdenk aan die aflevering waarin wijlen Tania na een date een jonge vrouw kust als afscheid, zie ik weer hoe ze  het ziekenhuis wordt ingeslagen door gaybashers. Lang voor haar was het Kaat, voorheen Franky, die door Kobe afgetuigd Rode-Kruishulp kon gebruiken.Ik zie die optie zelfs als een unieke kans om hun stickerverkoop als een pijl de hoogte te zien inschieten. Wil je net als vroeger na het Journaal naar Thuis kijken, dan moet je wel eerst Minnie Mouse in huis halen via je app die je al eerder had leren gebruiken, jij als 29-jarige maar ook jij als 92-jarige, toen je het bewijs moest leveren van je 3-voudige vaccinatie om een friet met sla te gaan eten of om aan dat koffietje of dat watertje te geraken en je gotieke kathedraal van een lichaam tegen uitdroging te beschermen. Dat kan bij onze Thuisminnende app-loze  oudjes tot problemen leiden of om het met de woorden van Shakespeare te zeggen : to app or not to app that is the question.

Ongepast, vind je, goeie doelen laten opdraaien voor een soap. Zou kunnen.

In nachtelijke gedachten zag ik Kobe in de pannen roeren, mee met de wijzers van de klok, tegen het klonteren en met een houten lepel want…dat is wat mijn mama zei. Nog vroeger was het Rosa die roerster van dienst was en voor haar Jenny, haar zus, en allen gebruikten ze de kookpotten van Werner omdat zij in Studio Herman Teirlinck leerden dat je elke theaterbezoeker, zelfs het grootste oen, roerend aantoont dat je kookt. Productiehuis Tefal. Wat denk je ? Of laat je dat denken gans aan mij over…

Wat vind je dan beter : Productiehuis Belgisch Leger ? De reeks Thuis heeft Stan, zoon van dokter Judith, toch al opgevoerd als de jongeman die na een brokkenparcours de rust, de stabiliteit, een perspectief zoekt en vindt in het leger en meer bepaald op missie in Mali. Met één majoor, ooit bij de fuseliers of bij de lichte cavallerie, beschikt men al over een lichtman. Als geluidsman kan Productiehuis Belgisch Leger een gewezen kolonel bij de kanonniers inzetten.

Zelfs Openbaar Vervoer kan VRT een zware financiële druk ontnemen. Waarom voor Thuis niet de geboorte van het Productiehuis En Route aankondigen, een samenwerking tussen NMBS en De Lijn ? Héél lang geleden leende de NMBS toch een van haar perrons voor een partijtje vrouwenworstelen tussen Rosa en Marianne. Eddy en zijn Angèle verrasten ons toch onlangs met een tête-à-tête in een heuse lijnbus ? Zomaar, uit het niets, zaten daar plots Beer en zijn cruisetoeriste op een bus, jawel, zo een uitgerokken auto met belletjes boven je hoofd waarop je moet drukken als je al je gewenste halte voorbij bent.

Nog geen keuze gemaakt Delaplace ? In de aanbieding hebben we ook nog Kind en Gezin want Thuis is zodanig aan het verjongen dat we meteen op het juiste spoor worden gezet naar de crèche, het moet niet altijd naar het rusthuis zijn hé lieve bewoners van Avonddeemstering. Of zou je meer te vinden zijn voor het Productiehuis Faculteit Rechten ? Productiehuis Spoedafdeling? Productiehuis Uitgeverijen ? Productiehuis Plattelandstoerisme waarin Thuis of noemen we het dan Home barrels verhuurt, tonnen of vaten klinkt toch zo Vlaams.

Denk er maar eens goed over na, VRT, op ons kan je rekenen. We blijven verder zoeken, dag én nacht.

X