Mariagaard schaft kleurenuniform af vanaf volgend schooljaar

Na jaren traditie van bruine en witte tinten zal vanaf volgend schooljaar het kleurenuniform niet meer te zien zijn op Mariagaard in Wetteren.

“Wij zijn fier op onze school en haar traditie, dus ook op het uniform. Maar in onze ankerpunten zitten ook innovatie en evenwaardigheid. Kledij mag geen beletsel zijn om voor onze school en haar opvoedingsproject te kiezen”, zo klinkt het vanuit het directieteam. “Voor ouders is de maand september financieel vaak heel zwaar. Een keuze voor Mariagaard impliceerde een investering in een nieuwe garderobe: een extra kost. Er werd vastgesteld dat dit mensen tegenhield om de keuze te maken voor Mariagaard. Dit terwijl de juiste redenen om een schoolkeuze te maken andere zouden moeten zijn zoals: waarin is mijn het kind geïnteresseerd? Op welk niveau kan mijn kind het best functioneren en succes beleven? Twee belangrijke factoren om de schoolse motivatie hoog te houden.”

“Mariagaard maakt zich sterk dat haar troeven in het pedagogisch project zitten dat volledig gericht is op zorgbreed, kansenrijk en kwalitatief onderwijs, met maximale talent- en identiteitsontwikkeling van de leerling. Dit gesterkt door een innovatief digitaal verhaal, en niet in uiterlijke kenmerken zoals een kleurenuniform. Het kleurenuniform leidt geregeld tot discussies met leerlingen en ouders.”

“We willen onze energie steken in projecten die onze leerlingen vooruit helpen zoals de Digisprong, de onderwijsvernieuwing of STEM-projecten, niet in discussies of de kleur van een jas binnen de juiste RAL-kleuren zit”, aldus Isabelle De Clercq, pedagogisch directeur van de tweede en derde graad. Bovendien kwam de vraag ook vanuit de leerlingen. Pubers vinden het belangrijk om ook via hun kledij te laten zien wie ze zijn. De vraag om het kleurenuniform af te schaffen, leefde al geruime tijd. Het kleurenuniform afschaffen betekent niet dat er op school geen afspraken zullen gelden over kledij. School is nog steeds een formele omgeving. Er wordt de komende maand met leerkrachten en leerlingen samen een nieuw reglement opgemaakt. In de leerlingenraden volgen nog discussies over wat aanvaardbaar is en wat niet. De pedagogische coördinatie tracht dit samen met de GOK-ondersteuners (gelijkekansenonderwijs) in goede banen te leiden.”

“Meteen een goede oefening in debatteren en wat doelstellingen aangetikt vanuit het Gemeenschappelijk Funderend Leerplan”, aldus algemeen directeur Marinka Marinus.

De school viert komend weekend zijn 75 jaar bestaan. De school verwacht veel gezinnen die interesse hebben voor één van de vier domeinen: STEM, Sport, Maatschappij & welzijn en Voeding. Op het programma staan talrijke activiteiten, workshops en rondleidingen doorheen de archieven. Leerlingen die dit weekend inschrijven, krijgen de primeur. Zij zullen niet meer moeten shoppen voor bruine of witte kledij.