Op de foto wordt Albert De Geyter omringd door enkele van de medewerkers van De Bron die hem dagelijks ondersteunen

De Bron Zottegem viert 100-jarige Albert

Gisteren maandag 23 mei werd Albert De Geyter 100 jaar en dat lieten ze in het zorgcentrum De Bron aan de Marie Popelinstraat niet zomaar voorbijgaan. Integendeel, ter gelegenheid van deze heuglijke gebeurtenis werd een feestelijke tweedaagse georganiseerd.

‘s Zondags tevoren reeds vierde Albert eerst zijn verjaardag samen met zijn familie, op maandag zelf stond een heuse verwendag gepland. In de voormiddag viel Albert een leuke verrassing te beurt, gevolgd door een drankje en een feestmaaltijd met zijn medebewoners. ‘s Namiddags waren ook zijn kennissen uitgenodigd voor een receptie die geopend werd door Roland De Bosscher, gedelegeerd bestuurder vzw De Bron. Zottegems burgemeester Evelien De Both en schepen Cynthia Van den Steen kwamen eveneens langs om mee het glas te heffen en een geschenk te overhandigen aan de eeuweling. Na het formele gedeelte waren er nog hapjes voorzien en werd als afsluiter een grote verjaardagstaart aangesneden. Albert zelf liet het zich allemaal welgevallen en genoot met volle teugen.

Albert De Geyter groeide op in Zwalm (Sint-Maria-Latem) als oudste van twee jongens – zijn broer Leon overleed kort nadat hij met pensioen ging – in een landbouwersgezin. Na twee jaar in Zottegem volgde Albert zijn verdere middelbare studies aan een school in Sint-Niklaas en daar ook behaalde hij vervolgens aan de Normaalschool zijn diploma van onderwijzer. Zijn hele loopbaan stond hij voor de klas in de gemeenteschool in Sint-Denijs-Boekel (met alleen jongens van 9 tot 12 jaar), tot in 1980 de deuren van het dorpsschooltje voorgoed dichtgingen wegens te weinig leerlingen en hij met pensioen gestuurd werd. Verplicht ingevolge zijn benoeming, woonde hij ook 40 jaar in een huisje dat aan de school verbonden was. Daarnaast was Albert ook actief als gids bij de dienst toerisme in Zwalm en leidde hij zijn gemeente naar de verbroedering met Schwalmstadt in Duitsland. Albert huwde met Maria Dewaele, zij overleed op 70-jarige leeftijd. Samen kregen ze twee zonen, Patrick en Marnick () en intussen is Albert de trotse opa van 7 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen. Nog altijd geïnteresseerd in de politiek en sport, is elke morgen het lezen van de krant (of van de grote krantentitels, zoals hijzelf zegt) nog een vast ritueel en als hem gevraagd wordt naar het geheim om 100 jaar te worden, luidt zijn antwoord: “Leef in het begin wat trager en dan zal je heel oud worden.” (op de foto wordt Albert De Geyter omringd door enkele van de medewerkers van De Bron die hem dagelijks ondersteunen).