Houtemse reuzen, fanfare en trommelkorps op Sinksenkermis

Een bacchanaal mag

Dankzij Walter Franck, de legendarische stuntman van Oosterzele, zullen op Pinksterzondag 5 juni de Reuzen Bacchus, Bacchante en hun zoon Linus (Lieven) door de straten laveren. Een stuk (reuzen)erfgoed zal niet ontbreken op Sinksenkermis. Walter heeft een zwak voor reuzen, en haalde al tal van reuzen naar Oosterzele. Zo slaagde hij er eens in op Sinksenkermis reus Jan Turpin uit Nieuwpoort, de grootste reus van Europa, naar Oosterzele te halen. Wat een spektakel! De reus heeft een lengte van 10 m 40, en weegt 750 kg. Er waren in Oosterzele 24 dragers nodig om reus Jan Turpin te ondersteunen. Reuzen zorgen voor vrolijke sfeer, voor beweging. De reuzen krijgen het aangenaam gezelschap van de fanfare ‘Vrije Kunstkring Brakel’ met trommelkorps. ‘Ik zie graag reuzen en ook uiteraard mijn geboortedorp ‘bougeren’, vertelt de olijke Walter Franck, die destijds tien jaar lang stuntte voor het goede doel tijdens Sinksenkermis. Er klonk veel lof over het goede hart van de Oosterzeelse stuntman. Verbrak menig wereldrecord. Hij haalde de internationale pers, TV in binnen- en buitenland én een plaats in het wereldberoemde Guinness Book of Records (2001). Hij heeft ook een plan om eens alle reuzen van de fusiegemeente te verenigen in een stoet.
De Reuzen Bacchus en Bacchante lopen al sinds 1969 mee in de Bacchusstoet op den Dries in Sint – Lievens – Houtem. Ze werden gedoopt aan café Het Zwaantje op den Dries. Het koppel kreeg later een zoon Linus (Lieven). Aanvankelijk was reus Bacchus een personificatie van een bakker, zijn vrouw Bacchante droeg kledij van een volksvrouw. Of hoe een betekenis kan verschuiven. De reuzen zijn vrij zwaar. Bacchus weegt 50 kg, Bacchante 40 kg en Linus 25 kg. De grootste uitdaging is moeder natuur. Bij veel wind kost het veel moeite om overeind te blijven. De poppen worden effectief gedragen, bij vele poppen zitten er wieltjes onder, maar niet bij de Houtemse reuzen. Een goede keuze van Walter Franck. Bacchus is de Griekse God van wijn en genot, en Bacchante is een van de vrouwelijke volgers van Bacchus.  ‘Kermisdagen zijn toch dagen van veel drank en genot, mooie momenten om te genieten en mensen te ontmoeten. Een bacchanaal mag op Sinksenkermis’, glimt Walter Franck.
Naast de optocht van de fanfare en de Houtemse reuzen valt er op zondag 5 juni (Pinksteren) veel te beleven, op de affiche prijken rommelmarkt, tapbiljarttornooi, optredens van Green Onions, Hoax, Waiting for sam (KSA – lokaal) en Faute Bendt en het muzikaal vuurwerk, één van de hoogtepunten van de kermis.
Het Sinksencomité wil er opnieuw een mooie editie van maken. Er zijn veel goede redenen om naar Oosterzele af te zakken. Sinksenkermis, gerealiseerd door de inzet van veel vrijwilligers en medewerkers, wil men in Oosterzele blijven koesteren, dat wil zeggen: een gezellige en vrolijke sfeer. Het volledig menu Sinksenkermis vindt je op www.sinksenoosterzele.be. (mvdv, foto’s ddl).