Xaydee Van Sinaey verovert brons op BK wielrennen op de weg.

Haar derde BK-medaille voor 2022


Beeld: Jason Claes

Moorslede/Schendelbeke. Voor de derde keer dit jaar staat Xaydee Van Sinaey op een podium voor een Belgisch kampioenschap. Begin 2022 kwam ze als Belgische kampioene veldrijden in Lombardsijde over de meet. Op de Dag van de Arbeid veroverde ze de tweede plaats in het BK tijdrijden en zondag haalde ze in Moorslede brons op de weg.

Tijdens een groot deel van de wedstrijd hield Xaydee Van Sinaey zich schuil in het peloton. ‘Ik had het koud, kon amper schakelen. Door die regen en hagel in het begin van dit kampioenschap was ik onderkoeld geraakt. Ik leek nooit meer mijn normale lichaamstemperatuur te bereiken. Tot de zon er in de finale weer wat doorkwam. Dat was mijn redding, ik kon mijn vingers opnieuw bewegen’, verklaarde ze aan Het Laatste Nieuws.

In de slotronde werd Van Sinaey betrokken bij een valpartij. Hélène Hesters maakte van de gelegenheid gebruik om de ultieme jump te forceren. Ze hield het knap vol tot aan de meet. Xaydee eindigde derde en grossiert zo andermaal een medaille. Ze was heel tevreden met het resultaat.

Julien Borremans