Campagne tegen stijgend gebruik drugs in het verkeer met boetes tot €16.000 en rijbewijs onmiddellijk kwijt

Geraardsbergen/Lierde. De politiezone Geraardsbergen/Lierde lanceert vanaf 1 juni 2022 een eigen beloningscampagne met als slogan “Bij deze chauffeur… geen drugsgeur” en een bijhorende geurhanger. Volgens VIAS Institute, het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid, heeft de coronapandemie een negatief effect gehad op het druggebruik achter het stuur. Met deze campagne hoopt de politiezone het fenomeen bespreekbaar te maken en chauffeurs bewust te maken dat rijden en drugs niet samengaan.  

Steeds meer drugs in het verkeer
Drugs in het verkeer komt steeds vaker voor. Volgens de 10de editie van de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête (*) die VIAS onlangs deed, blijkt vooral bij jonge bestuurders een stijgende trend waarneembaar in het gebruik van drugs. Op twee jaar tijd is het percentage jonge bestuurders tussen 18 en 34 jaar dat toegeeft maandelijks te rijden na druggebruik gestegen van 11% naar 19%. In 4 op de 10 gevallen combineren bestuurders die onder invloed van drugs rijden dit met alcohol, wat het risico op ongevallen exponentieel vergroot.

“Ook op het grondgebied van onze zone is het duidelijk dat er steeds meer drugs wordt gebruikt achter het stuur. Als we kijken naar onze cijfers van 2021 m.b.t. ‘drugs in het verkeer’ zien we dat er in totaal 113 PV’s zijn opgesteld. Tegenover de 2 vorige jaren zien we een duidelijke stijgende tendens. Onder invloed van drugs vorm je als bestuurder een groot gevaar voor de verkeersveiligheid. Daarom blijft onze politiezone focussen op preventie én controle!”, aldus korpschef Patrice De Mets.

Geurhanger met duidelijke boodschap als beloningsgadget
Politiezone Geraardsbergen/Lierde lanceerde in het verleden al meermaals een beloningscampagne rond een verkeersthema. Zo bracht ze destijds een eigen ‘Bobette’ sleutelhanger uit om de nuchtere vrouw achter het stuur te bedanken én draaide ze de ‘Ik ZAAG (Zonder Alcohol, Afstand Gegarandeerd) graag’ campagne tijdens de coronapandemie. Deze keer kwam de politiezone op het idee om te werken met een auto-geurhanger, langs de ene zijde bedrukt met het politielogo en langs de andere zijde met de slogan ‘Bij deze chauffeur… geen drugsgeur!’.

Karolien de Turck, communicatieverantwoordelijke bij politie Geraardsbergen/Lierde, licht toe: “Ook deze keer wilden wij werken via een systeem waarbij bestuurders die negatief testen op drugs een beloning krijgen. Het is immers bewezen dat belonen helpt bij het aanleren en stimuleren van gewenst gedrag! Het idee van een geurhanger kwam van de teamchef van onze verkeersdienst, hoofdinspecteur Jurgen De Smet. Hij merkte op dat dergelijke geurhanger blijkbaar iets is dat drugsgebruikers vaak in hun auto gebruiken om de drugsgeur te maskeren. We kozen voor een duidelijke en directe boodschap in onze slogan met een directe link naar de intense geur die drugs, voornamelijk dan cannabis, met zich meebrengt. Er moeten geen doekjes om gewonden worden: rijden en drugs gaan niet samen!”

Boetes tot 16 000 euro en rijbewijs onmiddellijk kwijt
Bestuurders die toch beslissen om onder invloed van drugs te rijden, riskeren een minimumboete van 1600 tot 16 000 euro. Daarnaast wordt hun rijbewijs ingetrokken voor 15 dagen én riskeren ze ook nog eens een rijverbod van minimum 3 maanden tot 2 jaar.

Wie minder dan twee jaar over een rijbewijs B beschikt, krijgt automatisch een rijverbod opgelegd en moet opnieuw zijn theoretisch en praktisch rijexamen afleggen.  Let op, niet enkel drugs maar ook alcohol is verboden achter het stuur. De minimumboete voor alcohol achter het stuur is 179 euro en kan oplopen tot 1 600 euro.

(*) Voor deze 10de editie van de Nationale VerkeersONveiligheidsenquête werd een representatief staal van 6000 personen bevraagd. Bron www.vias.be

Voor meer info: https://www.politie.be/5428/