Unieke samenwerking tussen Kunstacademie Geraardsbergen en asurnenbedrijf Riposa

Geraardsbergen. In haar zoektocht naar nieuwe en creatieve ontwerpen voor urnen, lanceerde asurnenbedrijf Riposa uit Ieper een oproep met een duidelijke opdracht: creëer een artistieke urne. De Kunstacademies van Geraardsbergen en Wetteren gingen de uitdaging aan. Marie-France De Roy, leerling keramiek in het eerste jaar van de Geraardsbergse Kunstacademie, viel in de prijzen. Haar unieke ontwerp wordt in productie gebracht.

Tentoonstelling
Alle urnen die de leerlingen keramiek van de Kunstacademies van Wetteren en Geraardsbergen maakten, werden op 16 mei tentoongesteld tijdens ‘EXIT HERE’.  Diezelfde dag koos Riposa ook drie winnende ontwerpen. Een ervan is het ontwerp van Marie-France De Roy, leerling keramiek in het eerste jaar van de Kunstacademie van Geraardsbergen.

“Het project was een bijzondere opdracht met een heel gericht doel. Leerlingen ontwikkelen binnen de academie een eigen artistieke visie. Met deze opdracht kregen zij de kans om hun visie in de praktijk te gebruiken en een antwoord te geven op de vraag van een externe partner. Het doet trouwens plezier dat een bedrijf de weg vindt naar ons onderwijssysteem”, zegt schepen van Onderwijs Fernand Van Trimpont.

Ook waarnemend directeur Martine Rouquart benadrukt hoe fijn het is dat de Kunstacademie samenwerkingen kan aangaan: “Dit project was een heel productieve samenwerking tussen 2 Kunstacademies. Het is goed om af en toe over de muur heen te kijken om te zien wat er leeft en beweegt op andere academies. Daarnaast kunnen deze samenwerkingen ons deeltijds kunstonderwijs meer op de kaart zetten, het versterken en de nodige zichtbaarheid geven”.

Ontwerp in productie
De drie winnende ontwerpen worden in productie gebracht en komen daarna definitief in het gamma van Riposa. Dit zal er mee voor zorgen dat deze kunstvorm een waardige plaats krijgt in de maatschappij.