Davidsfonds Oosterzele verkent Geraardsbergen

Middeleeuwse stadspatroon vrij goed bewaard

Davidsfonds Oosterzele  mag trots zijn op het programma 2021 – 2022. Het bestuur had alweer een pittig programma klaar voor de leden en sympathisanten. Davidsfonds Oosterzele blijft zijn deuren wagenwijd open zetten voor alle geïnteresseerden die zich willen verrijken met cultuur, voordrachten, uitstappen, ontspanning. Het bleek ook dit seizoen: een uitgebalanceerd pakket, voor elk wat wils. Het werkjaar 2021 – 2022 wordt op zaterdag 18 juni 2022 afgesloten met een uitstap naar Geraardsbergen. Gids Monique Hitchinson laat je een aantal bezienswaardigheden zien. De stad Geraardsbergen heeft met de gotische Sint – Bartholomeuskerk, gotische stadhuis, beschermde marktbron (Marbol), Manneken Pis, interessante gevelwanden, beschermde huizen, overblijfsel vestingmuur, monument Congopioniers, befaamde muur, kapel Onze – Lieve – Vrouw Oudenberg, kasteel Oudenberg, Sint – Adriaansabdij,  Sint – Machariuskapel, museum Onze – Lieve – Vrouwhospitaal, Sint – Catharina-college, musea,… Er valt veel te ontdekken in de stad Geraardsbergen met de drie befaamde M-en: Muur, Manneken Pis, Mattentaarten. De stad werd gesticht in 1060 – 1070 als versterking van het Vlaamse grondgebied door graaf Boudewijn VI van Vlaanderen. Maar er is enige twijfel, in het archief in de Sint – Pietersabdij is een document waarin sprake is van Geroaldi Montem in 1034. Misschien een vraagje voor de gids? Geraardsbergen groeide snel uit tot een belangrijk centrum.
Om 14 u verzamelen geblazen in de Barbier (Markt) waar je meteen kan genieten van een lekkere koffie of een een (streek)bier. Om 14 u 30 start de twee uur durende wandeling in de omgeving van de Markt. Na de stadswandeling krijg je nog de gelegenheid om rond te neuzen, te shoppen, verpozen op een terras, en naar de legendarische Muur en kapel te trekken.Vanaf  18 u 30 wordt er getafeld in restaurant ‘t Hemelrijck (boven op de Muur). Na de aperitief worden gerookte zalm grave lax of rundscarpaccio, varkenshaasje met pallet van lentegroenten en kroketten of kabeljouwhaasje op bedje van prei en puree, creme brulee of Dame Blanche geserveerd. Deel uw keuze mee. Het heerlijk festijn wordt afgesloten met koffie.  Deelnemen (koffie, gids, aperitief, diner, wijn, water en bier aan tafel alles inbegrepen) kost voor de leden 65 euro, niet – leden betalen 70 euro. Deelname aan gegidste wandeling en welkomkoffie: 10 euro. Enkel genieten van heerlijk eten in ‘t Hememrijck kost 60 euro. (mvdv, foto’s ddl).