Onkerzeleplein wordt in het nieuw gestoken

Onkerzele. Van zaterdag 25 juni t.e.m. vrijdag 29 juli komt De Bouwdoos naar Onkerzele. Vijf weken lang wordt het Onkerzeleplein omgevormd van een verharde parkeerlocatie naar een bruisende, groene en gezonde ontmoetingsplek. De bewoners kozen zelf de invulling met onder meer een speeltoren, een kruiden drive-in en een bomencirkel. Ook de vele activiteiten werden door hen bedacht en uitgewerkt.

De Bouwdoos is een project van SOLVA, Logo Gezond+, Avansa Vlaamse Ardennen-Dender en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Het wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen. Vijf dorpspleinen in de Vlaamse Ardennen krijgen met De Bouwdoos gedurende één maand een tijdelijke nieuwe invulling. Het doel? De vaak verharde en onderbenutte pleinen nieuw leven inblazen.

Geraardsbergen is de derde locatie die De Bouwdoos op bezoek krijgt. In 2021 hield De Bouwdoos halt in Ruien (Kluisbergen) en Vlierzele (Sint-Lievens-Houtem). Deze zomer is naast Onkerzele ook nog Velzeke (Zottegem) aan de beurt.

Participatietraject
Tijdens de inspiratieavond van 26 januari 2022 gaven de inwoners van Onkerzele aan hoe zij de nieuwe invulling van het Onkerzeleplein zagen. Dat was: meer groen, minder auto’s en meer ontmoetingsmogelijkheden.

En dus komt er een dorpstafel en -zitbank, een drive-in voor kruiden en een tribune met bomencirkel. Ook aan de jongste inwoners is gedacht. Er komt een speeltoren met glijbaan, een geodomebos en een blotevoetenpad. Het plein zal in verbinding staan met de kerk, dat ook een extra groene inkom krijgt. Iedereen is welkom op het open plein om van de verschillende onderdelen te genieten.

Het vernieuwde Onkerzeleplein is ook een ideale locatie voor een maand vol activiteiten. Dat is exact wat er op de planning staat. Op zaterdag 2 juli is er een openingsfeest, op 29 juli een afsluitingsfeest. Tussenin is er voor elk wat wils. Alle activiteiten zijn te vinden op www.geraardsbergen.be/bouwdoos.

“Onkerzele is een actieve deelgemeente met heel wat verenigingen. Zij werken actief mee aan dit project. Zo zijn de dorpsraad en de KSA lid van het bouwteam. Dat team heeft van de bewonersideeën een mooi geheel gemaakt, met heel wat leuke evenementen op de agenda. We zijn aangenaam verrast met de vele creatieve ideeën en de professionele aanpak”, zegt schepen van Burgerparticipatie Kristin Vangeyte.

 Praktisch: opbouw en afbraak
Op maandag 20 juni 2022 wordt de container geleverd met de speel-en bouwelementen, een zitbank… Vanaf dan kan er tijdelijk niet meer geparkeerd worden op het plein.

Op zaterdag 25 juni van 9 tot 16 uur krijgt het plein haar nieuwe vorm. De inwoners bouwen dan alles op. Op zaterdag 30 juli wordt het terug afgebroken. Het Onkerzeleplein is opnieuw toegankelijk voor het verkeer vanaf zaterdag 5 augustus.

De Technische dienst van het lokaal bestuur ondersteunt het bouwteam bij de herinrichting van het plein. Ook inwoners die graag een handje helpen zijn meer dan welkom (voor de opbouw, de afbraak of voor de organisatie van evenementen). Zij mogen Hugo De Mulder contacteren via 0475 36 48 92 of hugo.de.mulder1@telenet.be.

Plan voor de toekomst
Na de zomer zal het project geëvalueerd worden om te kijken of we van de tijdelijke invulling van het plein een duurzamer voorstel kunnen maken. “Met De Bouwdoos hebben we een testopstelling om in de toekomst naar een definitieve en duurzame inrichting van het Onkerzeleplein te werken,” zegt schepen van Stadsontwikkeling Fernand Van Trimpont.

Meer info is terug te vinden op www.geraardsbergen.be/bouwdoos of de Facebookgroep “De Bouwdoos Onkerzele”.