Kurt De Loor (Vooruit): “Laat Zottegemse jongeren een trimester de bus uitproberen”

Vooruit-raadslid Kurt De Loor pleit ervoor om jongeren een trimester gratis bussen van De Lijn te laten gebruiken in plaats van slechts één maand zoals nu het geval is. Bedoeling is om hen van jongs af aan kennis te laten maken met het openbaar vervoer.

“Het huidige proefabonnement van De Lijn – een Buzzy Pazz – is geldig voor de hele maand september maar een maand is te kort”, aldus Kurt De Loor. “Op zich is het een heel goed initiatief want we moeten jongeren vroeg genoeg leren dat ze op een veilige en duurzame manier met de bus naar school of naar de sport- of jeugdbeweging kunnen. Wie van jongs af aan de voordelen van het openbaar vervoer inziet, zal later ook meer de bus of de trein nemen. En dat is dan weer goed voor het klimaat.”

“Voor jongeren die hun eerste stappen zetten in het middelbaar is de eerste maand vaak nog even wennen. Er komt van alles op hen af en ouders of grootouders doen dan vaak nog een extra moeite om hun kinderen die eerste dagen zelf naar school te brengen. Daarom stellen we met Vooruit voor om dat probeerabonnement voor Zottegemse eerstejaars uit te breiden tot het eerste trimester. We zijn ervan overtuigd dat dat ervoor zal zorgen dat meer jongeren die eerste stap op de bus zullen zetten. Vooruit Zottegem legt het voorstel alvast voor op de volgende gemeenteraad. We hopen dat De Lijn en Stad Zottegem tot een vergelijk kunnen komen om het probeerabonnement uit te breiden tot het eerste semester. Als meer jongeren de bus nemen, kunnen we het Zottegemse centrum ook wat ontlasten tijdens de zeer drukke periode vlak voor en vlak na schooltijd. Eerstejaars die alvast een probeerabonnement van één maand willen aanvragen kunnen dat doen met hun rijksregisternummer op www.delijn.be/probeeractie, dan ontvangen ze in augustus hun abonnement per post.”