Broederschap Manneken Pis herneemt met succes traditie van Kapittelzitting

Geraardsbergen. Zondag 5 juni ging in de raadszaal van het stadshuis na twee jaren van corona eindelijk nog eens de Kapittelzitting van de Broederschap van het Manneken Pis door. De zitting is de hoogmis van folklore en traditie van de stad Geraardsbergen. Verschillende mensen werden verheven tot gezel van het genootschap. Erwin Van Den Bossche – beter gekend als Chauffeurke – keek met scherpe blik en de nodige ironie terug op de Geraardsbergse actualiteit. Verschillende prominenten en nogal wat notabelen woonden de viering bij.

Naar aloude traditie werden verschillende mensen als gezel opgenomen in de Broederschap. Het zijn Stephanie D’Hose (voorzitster van de senaat), Leentje Grillaert (deputé van de Provincie Oost-Vlaanderen), Patrice De Mets (korpschef politiezone Geraardsbergen-Lierde), Yves De Wolf (beveiliging KA Geraardsbergen), Lien Urmel (coördinator erfgoed Vlaamse Ardennen), Elke Breynaert (Medewerker Toerisme Geraardsbergen) en Miss België Chayenne Van Aarle.

Phillips Dugernier werd in de bloemetjes gezet. Hij is reeds 31 jaar brandweerman. Op 22 maart 2016 was hij bij de eerste hulpverleners na de aanslag in Zaventem. Ook Nancy De Cubber werd gefêteerd. Ze zette zich met een haast Herculiaanse moed in voor de slachtoffers van de overstromingen Ardennen van vorige zomer. Schepen Ann Panis sprak nog een salut uit vanuit de zonnige Champagnestreek.

Herman De Croo en Burgemeester De Padt sloten de zitting af met een eigenzinnige beschouwing. Uitzonderlijk werd de Gouden Manneken-Pis Worp in de inkom van het stadhuis georganiseerd omdat het buiten pijpenstelen regende.

Julien Borremans