AZ Sint-Elisabeth Zottegem neemt revolutionaire knierobot in gebruik

OMNIbotics: zo heet de hoogtechnologische knierobot die het AZ Sint-Elisabeth Zottegem heeft aangekocht voor het plaatsen van een volledige knieprothese. Niet alleen voor het ziekenhuis maar vooral ook voor de patiënt moet dit gloednieuwe toestel een grote aanwinst zijn want het laat toe de knieprothese nauwkeuriger te plaatsen waardoor de patiënt na de ingreep minder klachten heeft en de knie achteraf beter functioneert in vergelijking met bij een “klassiek” geplaatste prothese.

Al meerdere ziekenhuizen in België beschikken over een knierobot maar het AZ Sint- Elisabeth Zottegem is het eerste ziekenhuis in ons land dat de OMNIbotics-robot in gebruik neemt. Wat dit toestel zo revolutionair maakt, is dat het de enige robot is die de ligamenten van de patiënt digitaal in kaart kan brengen en precies dit is van enorm belang om een knieprothese helemaal op maat te kunnen plaatsen en de ongemakken na de ingreep tot een minimum te herleiden. Uit internationaal onderzoek blijkt immers dat bij patiënten na een totale knieprothese de voornaamste klachten zijn: stijfheid, instabiliteit en pijn.

Elk van deze klachten heeft te maken met de ligamenten die niet (meer) naar behoren functioneren of te strak opgespannen zijn. Door de OMNIbotics-robot wordt er bij het plaatsen van een knieprothese rekening gehouden met de individuele ligamentaire balans én met de as van het been. De robot brengt de ligamenten (die verschillen van persoon tot persoon) live in kaart zonder andere extra medische beeldvorming via MRI, CT enz. De robot stelt zelf geen invasieve handelingen maar voorspelt de spanning op de gewrichtsbanden vooraleer de beenderige zaagsnedes worden uitgevoerd voor de chirurg, die hierbij de zaagcoupurerobot zodanig nauwkeurig kan positioneren dat de gewenste balans wordt bereikt voor de gehele bewegingsvrijheid van de knie. Hierdoor worden ook de omliggende weefsels veel minder beschadigd, is de knie na de ingreep stabieler en heeft de patiënt minder last van pijn en stijfheid.

De start van de ontwikkeling van deze knierobot gaat terug tot 2008 maar pas sinds 2017, dankzij de introductie van de digitale ligamentenspanner (die tijdens de operatie in het kniegewricht geplaatst wordt), maakt de OMNIbotics-technologie helemaal het verschil. Uit de talrijke klinische data die sedertdien verzameld zijn, blijkt een aanzienlijk hogere tevredenheid bij patiënten na een ingreep met de OMNIbotics-robot in vergelijking met patiënten die op de vroegere “klassieke” manier een knieprothese kregen. Ook in het AZ Sint-Elisabeth is bij de keuze voor deze robot niet over één nacht ijs gegaan. Bij vergelijking van verschillende systemen stak de OMNIbotics-robot er met kop en schouders bovenuit als enige robot die op een correcte manier de ligamenten kan meten, wat van cruciaal belang is voor een knieprothese op maat. Verleden jaar werd de robot al in een testfase gebruikt en dit verliep zeer vlot. Jaarlijks worden in het AZ Sint-Elisabeth Zottegem zo’n 250 knieprothesen geplaatst.