Oosterzeelse seniorenraad neemt doorstart

Concert Roel Van Bambost & band in GC De Kluize

Goed nieuws voor alle senioren in Oosterzele. Na de vermaledijde corona-pandemie en gedwongen ‘quarantaine’ maakt de seniorenraad een doorstart. Alle senioren en allen jong van hart worden uitgenodigd naar het concert van Roel Van Bambost & band op woensdag  15 juni in GC De Kluize.  Het concert start om 17 u. Aansluitend wordt een gratis receptie aangeboden. Tickets kosten 15 euro en zijn verkrijgbaar via www.gcdekluize.be, 09/ 363 83 30 en tijdens de openingsuren van De Kluize, Sportstraat 3 Scheldewindeke. De seniorenraad roept met Roel een kleine revolutie op.  Daarna uitgebreid  en gul klinken op onze herwonnen vrijheid. Mooi toch. In het licht van de nieuwe crisis die een pandemie opvolgde een gegeerd goed. Na het seniorenfeest met Roel Van Bambost volgen nog dit jaar het parkconcert op 21 augustus georganiseerd door NEOS met de Swalm River Jazz Band, een avondactiviteit in De Kluize op 17 december met optreden van Het Lage Landenkoor van Hans Primuz met Tine Embrechts, en een filmaanbod met 6 maandagnamiddagen tussen oktober ‘22 en april ‘23. Een grote senioren-enquete wordt voorbereid. Van een doorstart gesproken.

ingezonden foto GC de kluize

Veel senioren  kennen Roel Van Bambost als de minzame filmrecensent van de VRT. Vijftig/zestig-plussers zullen zich ook het kleinkunst-duo Miek & Roel herinneren. Inderdaad de beide Roelen, zijn één en dezelfde man: Roel Van Bambost. Eminence grise inmiddels maar nog steeds pittig ambitieus om met vele luisterliedjes en zijn gitaar onder de arm op stap te gaan. Eind 1965 behaalden Miek & Roel de derde plaats in de BRT-wedstrijd ‘Ontdek de Ster’ met – kan het anders? – ‘Blowin’ in the Wind’ van Bob Dylan. De toon was gezet. In 1967 brachten zij hun eerste LP uit ‘Je kan nooit weten’, waarop zij begeleid werden door Roland van Campenhout. Later volgden nog vier albums. Met de LP ‘Miek & Roel’ haalden ze goud. Nog later volgden de CD’s “Cafard” en “De Titanic achterna”. In maart 2017 deden de geëngageerde zangers Miek & Roel hun laatste optreden samen, na een carrière van meer dan 50 jaar. Roel had toen al, samen met Levien en Mathieu Engels, een hommage gebracht aan Dimitri van Toren en een jaar later toerde hij met de Vintage Club, in trio met Erik van Nijghen en Hans de Booij. Nu komt Roel met een nieuw programma: ‘de Kleine Revolutie’, een knipoog naar ‘De Grote Revolutie’, een van de bekendste songs van Miek & Roel. Roel brengt het programma in duo (met gitarist Stef Wouters), of als band, aangevuld met Gijs Hollebosch, (dobro en mandoline) en Alex Rambaut (accordeon). Hun repertoire bestaat uit enkele onverwoestbare titels van Miek & Roel (‘Jan met de pet’, ‘Het verdronken land van Saeftinghe’) en Nederlandstalige bewerkingen van songs van o.a. Bob Dylan, Richard Thompson, James Taylor, Townes van Zandt, Warren Zevon e.a. Kortom, het allerbeste uit de sweet sixties en seventies folk, of zelfs iets later.

Corona had een serieuze impact op het verenigingsleven. Voorzitter Seniorenraad Paul Cottenie: ‘Een belangrijk aantal vrijwilligers haakten af, met alle gevolgen voor de werking van verenigingen. Actieve werkers worden ouder, er is weinig of geen aflossing van de wacht door jongeren, de afdeling Balegem (OKRA) gooide de handdoek in de ring, afdeling Scheldewindeke kent een (aarzelende) doorstart, maar moest het lange tijd zonder bestuur stellen, afdeling Gijzenzele kent een verouderd bestuur en vindt niet meteen vervangers. ‘Om die reden leek het zinvol om een aantal activiteiten die ressorteerden onder de koepel Seniorenraad te ‘herdenken’, duidde schepen van senioren Pieterjan Keymeulen.

De seniorenraad houdt zich nu bezig met een aantal vrije tijdsactiviteiten die het reguliere aanbod van de lokale seniorenverenigingen inhoudelijk en kwalitatief aanvullen (6 filmnamiddagen, jaarlijks seniorenfeest, een voorstelling voor een ruimer publiek). Er is geen voldoende mankracht meer op deze activiteiten uit te voeren. Om die reden zijn de koffie-, borrel-, en biermomenten tot nader order opgeschort. Omdat de vrees reëel is dat de huidige trend zich verder zal zetten en het aanbod richting senioren zal verschralen vond schepen Pieterjan Keymeulen het aangewezen dat het bestuur een aantal activiteiten faciliteert. De werkingstoelage wordt opgewaardeerd. ‘Ook de operationele werking van de seniorenraad werd post-corona herdacht’, vult voorzitter Paul Cottenie aan. ‘Heel wat geplande initiatieven werden geschrapt (fototentoonstelling, gespreksavonden,…). In de schoot van de raad werd ter voorbereiding van een aantal acties een vast bureau geïnstalleerd. Doel: meer te focussen op de rol van advies- en participatieorgaan, het formuleren van voorstellen/adviezen en/of het stellen van vragen aan het college van burgemeester en schepenen i.f.v. het aansturen van het seniorenbeleid. (mvdv, foto ‘s ddl).