De herrijzenis van Sinksenkermis

Publiek snoept van brede waaier activiteiten

De Sinksenkermis, editie 2022, is voorbij. Zes dagen en nachten kon je genieten van muziek, attracties, stomende optredens, vuurwerk, party’s, kermisreceptie, Breughelbuffet, fuiven, sport, rommel- en avondmarkt, schieting, worsten, oliebollen, frieten, en…hectoliters bier. Het was zalig toeven in Oosterzele. Het Sinksencomité en Con Animo hebben letterlijk en figuurlijk gezweet voor deze Sinksenkermis. Opvallend, het gemeenteplein werd the place to be op de editie 2022. Muziek, is er de rode draad. Een indrukwekkende lijst stomende optredens. Het plein lokte veel volk. Na twee jaar coronadroefheid herrees de Sinksenkermis, en of het volksfeest deugd deed. Eindelijk, weer feesten, feesten, feesten zoals het hoort.
 
De Sinksenkermis werd op vrijdag 3 juni in ‘t Molenhof letterlijk en figuurlijk op gang geschoten. De toon was gezet. Het Sinksencomité waakt erover dat aloude tradities niet teloorgaan. De certitude op de Sinksenkermis: het vuurwerk (weet iemand wanneer het eerste vuurwerk werd afgestoken, op een kermisaffiche van 1933 wordt het vuurwerk al vermeld), de rommel- (25 ste) en de avondmarkt (45 ste), de schieting, de kermisattracties, de wielerwedstrijd(en). De plechtige Zielendienst voor de overleden parochianen wordt al eeuwenlang in eer gehouden en al jarenlang met stijl opgeluisterd door de Koninklijke Harmonie Con Animo. Het publiek werd op Sinksenkermis 2022 getrakteerd op optredens van Das Rock, De Toape Geraapte, Green Onions, Hoax, Waiting for Sam, Odessa 1, dj Pascal, Faute Bendt, Dirk Van De Velde, Bart Pit’s Jazz Band, De Helaasheid der Zingen, Marcoff, Nicky Jones, Sabine, Yves Segers, Fifties Fever, rondgang fanfare ‘Vrije Kunstkring Brakel’ met trommelkorps en Houtemse reuzen laveerden door de straten. Het Sinksencomité vergat ook de kids niet, ze konden zich uitleven in de vele kermisattracties. Op woensdag 8 juni, de sluitingsdag van de feesten, werd voor hen in de namiddag een familiedag op de kermisattracties georganiseerd. ‘Meer kermisplezier voor veel minder geld’. Het Sinksencomité houdt ook de volkssport ‘de schieting op liggende wip’ levendig. Met dank aan Peter Magerman, al jarenlang de drijvende kracht en bezieler van de kermisschieting. Het schieten ontstond eeuwen geleden als volkssport, behoort bij de Vlaamse folklore. Sinksenkermis 2022 startte en eindigde met een schieting. In Oosterzele wil men bijdragen dat deze ooit zo populaire volksport niet teloor gaat.
De cafés, de terrassen, het gemeenteplein (hét epicentrum van de feesten, dé ideale locatie), baadden in de kermissfeer. Gezellig druk. Een pluim voor de inrichting van het gemeenteplein met eigentijds feestmeubilair, statafels, biertafels, toog, modern, chic, opgefleurd met planten, echt feestelijk aangekleed,… Heel gezellig. Wie vermoeide benen kreeg van het rondstruinen op de kermis kon terecht voor een drankje op het gemeenteplein, in de Cava Bar, Barfine, Kantientje, bar & terras VW Gijzel – Oosterzele, The Pub, Evora, schoolcafé Appelaar, Landelijke Gilde. Het Sinksencomité zorgde op de editie 2022 voor een mengeling van ontspanning en breed amusement naar ieders smaak en maakte dat je met de hele familie kon genieten van een heleboel activiteiten.
Zo’n uitgebreid programma heeft uiteraard een kostprijs, maar dankzij het Sinksencomité, het gemeentebestuur, de sponsors en de vele medewerkers kan men Sinksenkermis gratis houden voor de bezoekers. Maar tenslotte zijn het de feestgangers die van de Sinksenkermis maken wat ze zijn: een volksfeest van, voor en door Oosterzelenaars. Het Sinksencomité met Wim, Jacques, Marc, Marita, Hilde, Caroline, Walter, Geert, Joris: bedankt. Con Animo en het dreamteam van het Sinksencomité hopen u op de editie 2023 weer te mogen ontvangen.  (mvdv, foto’s ddl)