Zesde generatie Labaere zet Zottegemse kledingzaak voort en keert terug naar roots

Labaere is al meer dan 150 jaar een Zottegems topadres voor kwalitatieve, modieuze kledij. Elke generatie drukt haar eigen stempel op de zaak, en vandaag staat de jongste telg klaar om het roer over te nemen. Mét een heldere toekomstvisie: focus op mannenkleding en herenschoenen. Olivier Labaere (25) spreekt met passie over zijn plannen nu hij de nieuwe zaakvoerder wordt.

Ik wist van kleins af dat ik de mannenwinkel wilde overnemen”, aldus Olivier, “en nu mijn ouders de kaap van de vijftig hebben gerond, maken we het officieel. Ik denk niet dat ze ooit helemáál met pensioen gaan. Maar ik stap nu als enige in de zaak – mijn zus heeft een ander pad gekozen – en daarom willen we de toekomst van Labaere nu al in alle rust vormgeven. Mijn ouders baten samen de heren- en dameswinkel uit, maar mijn passie ligt 100% bij mannenkleding. Daarom hebben we beslist om de dameswinkel volgend jaar stop te zetten, op een hoogtepunt. Zo kan ik mij helemaal focussen op mijn grote liefde. Die specialisatie is volgens mij de sleutel tot een succesvolle zaak waar je klanten echt gericht kan helpen.”

De kledingzaak krijgt in 2023 een make-over.

“Wanneer de damesafdeling volgend jaar sluit, komt er een nieuwe, uitgebreide mannenwinkel in de plaats. Het assortiment herenkleding wordt groter, met een bredere keuze aan casual en sportieve merken. Daarnaast komt er ook een volledig nieuwe schoenenwinkel. Een logische uitbreiding, want ook nu al krijgen we steeds meer vraag naar herenschoenen. En er gaat nog wel een en ander veranderen.”

Na 160 jaar Labaere terug naar de roots

“De andere diensten die Labaere kenmerken, zoals de hoogkwalitatieve maatpakken, de Gentlemen’s Club en personal tailoring, blijven. Ze zullen zelfs nog meer aandacht krijgen. Fans van Labaere Women kunnen er nog terecht tot zomer 2023, maar daarna waait er een frisse wind door het pand in de Hoogstraat. Labaere Tailors startte in 1864 met herenkostuums. In 2024 vieren we onze 160ste verjaardag, en tegen dan gaan we dus terug naar onze roots: kwalitatieve kleding en schoenen exclusief voor heren.”