Dany Wauterickx (1950-2022) heeft zijn laatste gevecht verloren


Dany Wauterickx en zijn vrouw Thea Arns


Geraardsbergen. Dany Wauterickx (1950) is deze nacht overleden. Hij heeft gevochten als een leeuw om zolang mogelijk bij ons te blijven, maar heeft helaas de strijd moeten staken. Als eerbetoon publiceren we nog eens de bijdrage die we in augustus 2020 over hem schreven. We wensen de familie en vrienden van Dany heel veel sterkte.
Dany Wauterickx is geen onbekende in Geraardsbergen. In de Oudenbergstad kent iedereen de sympathieke, aimabele en praatgrage avonturier. De laatste jaren was het genieten met Dany. Als hij bijschoof, was er plezier verzekerd. Een vat vol anekdotes. Danny is opgetrokken uit staal en beton. Oersterk. Ook mentaal. Sinds 2015 heeft hij al verschillende keren de dood in de ogen gekeken. Telkens weer komt hij erbovenop.   ‘Als een kat negen levens heeft, dan heb ik er tien’, zegt Dany.

De sympathieke levensgenieter
Dany heeft een boeiend en druk leven achter de rug. De flamboyante Geraardsbergenaar is steeds erg geïnteresseerd geweest in auto’s. Hij werd dan ook automechanicien. Hij had dan al vlug een eigen garage, waar hij dag en nacht werkte. Door een aantal persoonlijke tegenslagen moest hij de garage verkopen. Dany vestigde zich in Geraardsbergen. Hij kocht een huis op de Hoge Buizemont en werd leerkracht in het Technisch Instituut Sint-Jozef, waar hij 23 jaar automechaniek gaf.

Dany had een bijzonder goede band met zijn leerlingen. ‘Hij was streng maar rechtvaardig en je leerde er de stiel’, vertrouwde ooit één van zijn oud-leerlingen me toe. De sympathieke levensgenieter heeft na al die jaren nog steeds contact met tal van zijn oud-leerlingen. In de loop der jaren heeft hij een rijk sociaal leven opgebouwd. Waar hij ook is, hij komt wel iemand tegen die hij kent.

Tegenslagen
Door de jaren heen heeft Dany ook felle tegenslagen gekend. Jaren geleden verloor hij zijn zoon Sven door een auto-ongeluk. ‘Mijn jongen blijft in mijn hart voortleven.’ Er gaat geen moment voorbij of Dany zal Sven vernoemen of een anekdote over hem vertellen. In zijn vrouw Thea, zijn dochter Naomi en kleinzoon Jens vindt hij heel veel steun.

De laatste jaren stapelden de tegenslagen zich op. Dany kreeg doorheen de jaren heel wat gezondheidsproblemen te verwerken. De lijst is haast niet-limitatief. Een greep… Hij kreeg af te rekenen met verschillende kwetsuren. In 1988 moest er een tumor uit zijn been worden weggesneden. Later werd hij door een vrachtwagen aangereden en liep een blijvende schouderkwetsuur op. Vanaf 2015 liep het goed fout. Dany had last van verkankerde maagzweren. Intussen werd hij geopereerd aan zijn prostaatklier. Hij kreeg pancreaskanker. Intussen was zijn long ook aangetast. Tussendoor werd hij aan zijn hart geopereerd en werd een long weggenomen. De vele operaties en behandelingen zorgden ook voor de nodige complicaties, zoals gesprongen aders…

Steeds weer door het oog van een naald
‘De helse pijnen en de ongemakken zijn niet te beschrijven’, vertrouwt hij ons toe. ‘steeds weer kroop ik door het oog van een naald.’ Dany vertelt honderduit over de tergende pijnen en krampen die met de uitputtende en nooit eindigende revalidatie gepaard gingen. Met nieuwjaar gaven de dokters hem nog enkele maanden, maar intussen geniet Dany volop van de zomer en bereidt hij zich voor op mogelijk de volgende hindernis.

Wat houdt hem overeind? Wat drijft hem om steeds verder te vechten? Dany is graag onder de mensen en houdt van zijn familie. Bovendien is hij uit een uniek hardhout gesneden. Dany is letterlijk en figuurlijk een vechtjas. Hij heeft een zwarte gordel in de judo en trainde jarenlang heel wat jonge atleten. Hij leeft graag en gaat graag op reis, op uitstap om weer eens de grenzen van zijn kunnen en mogelijkheden te verleggen. Grenzen verleggen doet hij trouwens elke dag opnieuw.

Dany weet dat hij voorzichtig moet zijn. Een mogelijke besmetting door COVID-19 kan hem fataal worden. ‘Soms houden mensen daar onvoldoende rekening mee.’ Het is daarom steeds van (levens)belang om de veiligheidsmaatregelen na te leven.

Niets weerhoudt hem ervan om verder te leven. Na het gesprek geeft hij ons mee dat hij nog een ritje met de moto gaat doen. In zijn achterhoofd maakt hij reisplannen en in zijn huis heeft hij nog heel wat om handen. Steeds weer met de glimlach. Veel succes, Dany.

Julien Borremans